Överfallet rubriceras inte som våldtäktsförsök

Tidiga uppgifter talade om att det var ett våldtäktsförsök på Galgberget i Halmstad och att det skulle kunna röra sig om en ”serievåldtäktsman”. Totalt felaktigt, enligt Martin Inglund på Hallandspolisen.

ANNONS
|

Faktum kvarstår att en kvinna blev överfallen under sin löprunda på Galgberget i Halmstad sent på onsdagskvällen. Men efter att ha pratat med kvinnan och benat ut vad som har hänt har Hallandspolisen i stället rubricerat händelsen som misshandel.

– Enligt de svar som den målsägande ger oss så gör vi bedömningen att det här inte är ett våldtäktsförsök. Man skulle kanske varit försiktig med att säga det från början, men nu är det sagt. Men vi väljer snarare att rubricera det som en misshandel, säger Martin Inglund, utredningsansvarig hos Hallandspolisen.

I den tidigare artikeln som publicerades uttalade sig även en presstalesperson om att de ska ha skett fler överfall i området och att man inte uteslöt att det kunde handla om samma gärningsman.

ANNONS

– Ska vi vara precisa så har vi inte haft några liknande överfall på Galgberget i modern tid. Det vi har haft i närtid är en liknande incident på Frennarp och en händelsekedja som var väldigt uppmärksammad. Det som hände då var ett antal, av varandra oberoende, gärningsmän som opererade i olika syften. Då handlade det om sexuella ofredanden, men där har vi lagfört och åtalat en man som är dömd, säger Martin Inglund.

– Den biten där vi fortfarande inte är klara är överfallet av en kvinna i en grässlänt. Vi är inte dummare än att vi tittar på det fallet, men vi sätter inte det samman med det här fallet direkt. Men vi gör naturligtvis en kontroll av vad vi kan gå vidare med i de två fallen.

Larmet om händelsen kom vid halv elva på onsdagskvällen. En kvinna som var ute och sprang hade då blivit påhoppad bakifrån av en mörkklädd man. Mannen drog ner henne mot marken, men hon lyckades slita sig loss och springa därifrån och larma polisen.

– Jag vill inte gå in på några detaljer ännu. Det enda jag kan säga är att en kvinna har befunnit sig på platsen då en man har överfallit henne. Men utifrån de uppgifter vi har fått finns det ingen anledning att rubricera det som något annat än en misshandel.

ANNONS

Martin Inglund är inte helt förstående till att de felaktiga uppgifterna kommit ut.

– Jag begriper inte riktigt hur kommunikatörerna kan ha varit så mycket i farten och lämnat de här beskeden när det är så mycket som inte stämmer.

De felaktiga uppgifterna spred sig snabbt och det finns en risk att de skapat en rädsla bland Halmstadbor, i alla fall att döma av kommentarer och inlägg på sociala medier.

– Det blir fel att säga att vi drog på för fullt för att det skett liknande incidenter i området, när vi inte har haft några överfall där. Det blir väldigt uppmärksammat och skapar en oro. Men jag vill med emfas understryka attvi inte har någon annan agenda, utan vi har gjort en genomlysning. Vi har inte haft en sådan situation i området som beskrevs tidigare. Det har varit lugnt och städat på Galgberget.

Polisen var under torsdagen på plats på Galgberget för en teknisk undersökning, men Inglund vill inte säga något om hur man nu går vidare.

– Vi vill gärna veta vad det blir för resultat av undersökningen och vi vill komma i kontakt med människor som kan lämna uppgifter. I övrigt är vi förtegna om vad som ska ske.

ANNONS
ANNONS