Framgångsrus. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var segerviss när han talade vid partiets kyrkopolitiska upptakt i Tylösand i helgen. Bild: Jari Välitalo
Framgångsrus. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var segerviss när han talade vid partiets kyrkopolitiska upptakt i Tylösand i helgen. Bild: Jari Välitalo

Åkesson (SD) om kyrkovalet: Vi ska ta över!

Med 1 000 kandidater beredda att fylla platserna rustar (SD) för strid i kyrkovalet. Vid partiets avstamp i Tylösand manade Jimmie Åkesson på medlemmarna. Medvinden var uppenbar.

ANNONS
|

Svenska kyrkan är den traditionsbärare som kanske allra tydligast bevarar det som Sverigedemokraterna vill lyfta fram. Med anrika traditioner finner det förhållandevis unga partiet en stabil bas att luta sig emot.

Under Jimmie Åkessons anförande för delegaterna på det kyrkopolitiska avstampet i Tylösand påpekar han gång på gång förhållandet som håller på att rita om den politiska kartan. SD pendlar mellan att ha 17 och 27 procent av väljarnas stöd, beroende på vilken undersökning man utgår ifrån.

Jimmie Åkesson drar själv ett försiktigt genomsnitt kring 20 procent.

– Vi har vuxit väldigt mycket. När vi första gången bestämde oss för att ställa upp i kyrkovalet 2001 hade partiet knappt 500 sympatisörer. De allra flesta män i Skåne, skojade han om bilden av partiets dåvarande sympatisörer.

ANNONS

Vid förra kyrkovalet 2014 hade SD 160 namn runt om i landet att sätta på valseldarna. Nu är det 1 000 namn och personer fyllda av det självförtroende som opinionsframgångar skänker.

– Vi besitter en otrolig kraft. Kyrkovalet handlar om att värna vårt kulturarv. Vi kan inte lägga det i händerna på det vänsterliberala etablissemanget, som inte sätter värde på det, sade han i sitt tal och beskrev sitt tidigare kluvna förhållande till kyrkan.

Stämningen i konferenssalen var uppsluppen, applåderna avlöste varandra och när Jimmie Åkesson drev med sig själv och ”avslöjade” att han övervägt att lämna landet i protest mot att Stefan Löfvén är statsminister ingick det i en längre kedja av exempel som ledde fram till slutsatsen att det alltid är bättre att vara med än att ställa sig vid sidan om.

Han berättade om tillfället när partiet för första gången var med om ceremonin i kyrkan vid Riksdagens öppnande, efter partiets intåg i riksdagen och biskopen i sitt tal hyllade de människor som bara dagar före demonstrerat emot SD-anhängare.

– Då var jag nära att kyrkan, men blev avrådd, sade Jimmie Åkesson och syftade på sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Rent fysiskt valde hela SD:s riksdagsgrupp att lämna ceremonin.

ANNONS

– Ser man till kyrkans långa historia är vänsterliberalernas nuvarande inflytande snarast en parentes. Vi ska bidra till att öka valdeltagandet, det är bara mellan tio och tolv procent som röstar i kyrkovalet. Vi ska ta över, förklarade Jimmie Åkesson.

ANNONS