Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sommaren är kort, men hösten var längre. Först i januari vinner vintern kampen om graderna. 

Vintern är här – men försenad

Per definition råder fortfarande höst i Halland. I veckan slår det dock om och blir vinter.

Försenad, men ändå väntad, är den alltså här. Vintern. 

– Det finns en risk, eller chans, beroende på man ser det, att den kyla som i veckan kommer ner över Halland blir bestående, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

– För att det ska räknas som vinter behöver det vara fem dagar i rad med en dagstemperatur under noll grader. Det ser ni ut att få nu, fortsätter meteorologen.

Men först lite regn. Först i nästa vecka väntas högtrycket som ska klä Halland i minusgrader vara nere. Någon snö lär det dock inte blir frågan om, enligt meteorologen. Snarare krispig sol, och möjligtvis en del is. 

– Inåt Halland, i Torup och Hylte, kan det bli upp emot tio minusgrader. Under de kalla dagarna i nästa vecka är det inte omöjligt att det läggs på en del is, säger Holmberg.

Normalt slår det i Halland om till vinter i mitten, eller slutet, av december. Något senare allra längst utmed kusten, där vattnet håller värmen från sommaren längre än luften.

I år är vintern försenad i större delen av södra Sverige. Bara de inre delarna av Svealand och norrut fick vinter innan årsskiftet.