Valfria politiska snapsvisor till midsommar

Ett valår tycker säkert en och annan att det är svårt att välja vilket parti man ska lägga sin röst på. Kanske kan man ta rösten till hjälp och få lite ledning av att sjunga snapsvisor till sillen på midsommar? Tonen kan hållas klar med hjälp av Skåne Akvavit, O.P. Anderson eller besk - eller kanske rent av vatten.

ANNONS
|

Det här med val är inte lätt. Det visade inte minst Gösta Ekman i Hasse och Tages klassiska sketch ”En människa ställd i en besvärlig situation” från 1966, där han inte kan bestämma sig för om han ska köpa Aftonbladet eller Expressen.

Ännu svårare tycker många att det är att välja mellan de olika politiska partierna. För att få i gång lite politiska samtal vid nubben och silltallriken har HP satt samman ett sångblad där varje snapsvisa – med glimten i ögat – associerar till något parti.

Snapsvisor till midsommar inte självklart

När det gäller politik är annars den officiella viljan att minska alkoholkonsumtionen i Sverige för att främja folkhälsan och minska de skadliga effekterna av alkoholen.

ANNONS

För snart 100 år sedan, 1922, folkomröstade vi till och med om ett totalt rusdrycksförbud. Nej-sidan vann dock med liten marginal.

På senare år har den politiska debatten kring alkohol bland annat handlat om ifall Systembolaget ska få ha kvar sitt lagstadgade monopol på detaljhandel med sprit, vin och starköl. I maj i år röstade en majoritet i riksdagen – de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna – igenom att regeringen ska öppna upp för gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Skåne Akvavit, O.P. Anderson – eller rent av en besk?

Men totalt sett verkar inte alkoholen bli någon av de stora frågorna i höstens val – om nu inte HP:s snapsvisor sätter fart på diskussionen.

Däremot finns det ju andra svåra val i midsommartider. Ska man satsa på klara sillsorter som matjes och löksill, eller krämiga som senapssill och skärgårdssill? Herrgårdsost eller Västerbotten? Wasa eller Leksands knäcke? Och ska man dricka Skåne Akvavit eller O.P. Anderson – eller rent av en besk?

Visste du förresten att snapsen och skålandet har äldre anor än de politiska partierna? Redan vikingarna sjöng och skålade för gudar och hövdingar.

Snapsvisor för alla smaker

Namnet akvavit betyder ”livets vatten” och härstammar från 1300-talet. Det är framför allt i Skandinavien som vodkan utvecklats genom att brännvinet kryddas. På 1500-talet skedde det i medicinskt syfte, men senare har det mera handlat om smaken.

ANNONS

För att få kallas akvavit måste brännvinet vara kryddat med kummin och/eller dill. I Sverige finns också många andra brännvinstyper som pors-, johannesört- och pomerans. Dessutom förstås den såväl älskade som hatade besken, som får sin bittra smak av malört.

Oavsett vilken du väljer erbjuder vi längst upp på sidan snapsvisor för alla politiska smaker. Du behöver inte ens välja – det är fritt fram att sjunga alla!

Vill du se och lyssna på tidigare års snapsvisor följer de här nere:

2012:

2016:

2017:

ANNONS