Halvvägs. Indelningskommitténs Barbro Holmberg och Kent Johansson presenterade på torsdagen sitt delbetänkande.
Halvvägs. Indelningskommitténs Barbro Holmberg och Kent Johansson presenterade på torsdagen sitt delbetänkande.

Västra Götaland blir storregion utan Halland

Halland ingår inte i den nya Västra Götalandsregion som föreslås bildas redan 2019. Det stod klart när den statliga indelningskommittén på torsdagen lämnade sitt delbetänkande. Men det är inte läge för halländskt segerrus. Kommittén står fast vid att Sverige senast 2023 ska vara indelat i sex storregioner.

ANNONS
|

Först om ett drygt år, i augusti 2017, ska indelningskommittén vara helt klar med sitt arbete och presentera en fullständig Sverigekarta. Det över 300 sidor långa delbetänkandet handlar om att man ser en möjlighet att gå före med tre av de sex storregionerna.

– Eftersom det finns en acceptans för en ny indelning i dessa områden föreslår vi att det bildas tre nya län 2018 och att dessa även blir landsting 2019, förklarade kommitténs ordförande Barbro Holmberg, vid en pressträff på Rosenbad.

De tre föreslagna storregionerna är Norrland (en sammanslagning av Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län), Svealand (Dalarnas, Gävleborgs, Södermanlands, Uppsala, Västmanlands och Örebro län), samt Västra Götaland, som bildas av nuvarande Västra Götalandsregionen och Värmland.

ANNONS

– Vi uppfattar att det inte finns någon acceptans i Halland för att redan nu ingå i en ny indelning, kommenterade Barbro Holmberg det faktum att Halland inte längre finns med i planerna på en västsvensk storregion.

I samma andetag förklarades dock att man nu fortsätter dialogen med de återstående länen, däribland Halland, för att återkomma med en slutlig indelning av landet. På en direkt fråga svarade hon att fler län kan tillföras de tre regioner som nu föreslås bildas. Kommittén öppnar också för att en del kommuner kan komma att vilja byta region.

– Men sådana initiativ får kommunerna själva ta, sa Barbro Holmberg.

Mats Eriksson, regionstyrelsens ordförande i Halland, följde presskonferensen med stort intresse men konstaterar att innehållet i delbetänkandet var väntat.

– Det framgick ju tydligt att Hallands inställning till storregioner nu är väl känd.

Men det framgick ju också tydligt att kommittén står fast vid att det bara ska finnas sex regioner. Om Halland tvingas välja mellan att ingå i en Västra Götalandsregion eller Skåneregion - vad blir det då?

– Jag kommer inte att svara på den hypotetiska frågan. Vi har bara ett mandat från hallänningarna och kommer att köra det ända in i kaklet. Halland vill fortsätta vara en egen region, svarar Mats Eriksson.

ANNONS

På presskonferensen talades om en möjlighet för kommuner att byta region. Känner du oro för att Kungsbacka ska lockas över till Västra Götaland?

– Nej, inte alls. Alla kommuner och partier i Halland är oerhört eniga i denna fråga. Vi får inte heller glömma att indelningskommittén bara lämnar förslag och att det är riksdagen som fattar beslut. Jag kan inte tänka mig att riksdagen kommer att vilja köra över en sådan enighet som finns i Halland, säger Mats Eriksson.

ANNONS