Turister informeras om vattenbristen

Semestertider innebär turister vilket i sin tur innebär ökad vattenkonsumtion. Laholmsbuktens va börjar nu därför informera sommargästerna om den rådande vattenbristen.

ANNONS
|

Sol, bad- och vattenbrist. När det nalkas semestertider fylls Halmstad och Laholm med turister, vilket ger klirr i kassan till turistnäringen men tros bli ännu en påfrestning för den rådande vattenbristen. Därför börjar nu det kommunala va-bolaget, Laholmsbuktens va, som ansvarar för den allmänna vattenförsörjningen i Halmstad och Laholm, att informera de tillströmmande sommargästerna om vattenbristen.

– Det är självklart inte lätt att nå alla besökare men vi försöker nyttja alla kanaler vi kan, stora som små, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens va.

Sedan en tid tillbaka finns skyltar uppsatta runt om i kommunerna, samtidigt som bussarna har klätts med mobila budskap om att uppmärksamma bevattningsförbudet.

ANNONS

Men inför de stora semestertiderna, då Halmstad och Laholms vanligtvis ser en fördubbling av antalet invånare, har va-bolaget börjat tänka i mer kreativa banor. Exempelvis hoppas man nå turisterna när de handlar grillvirke för kvällen.

– Vi kommer att ha filmer rullande i matvarubutiker som förhoppningsvis gör att en och annan turist snappar upp något i kön när de handlar något gott till kvällen, säger Mattias Leijon.

I veckan startar också ett omfattande utskick till alla fritidsfastigheter i Halmstad och Laholm, liknande de man gjorde till de vanliga hushållen i kommunerna. Kontakterna med campingar och hotell kommer också fortgå.

Bevattningsförbudet har varit i bruk sedan 11 april. Trots de senaste dagarnas nederbörd har grundvattennivåerna inte visat några tecken på återhämtning.

– Men regnen som faller gör ändå gott i grönskan och trädgårdarna och gör att man inte behöver vattna sina växter i samma utsträckning. Dessutom är det många som passar på att samla regnvatten, säger Mattias Leijon.

Att sia om när bevattningsförbudet kan hävas är ännu omöjligt.

– Men det kommer säkerligen finnas kvar långt in i hösten, säger Mattias Leijon.

ANNONS