Tulpantider - då köper vi en miljon om dagen

Svenskarna är ett tulpanälskande folk, vi köper mest tulpaner i världen. Av alla snittblommor som säljs, utgör tulpanerna mellan 35 och 40 procent av försäljningen. – Vem älskar inte tulpaner, undrar Tina Corneliusson på Lennartsson handelsträdgård i Väröbacka.

ANNONS
|

Köper du tulpaner till helgen för att piffa upp hemma, då är du inte ensam. För svenskarna köper mest tulpaner i hela världen, per capita. Under högsäsongen, som löper från december till april, säljs det över en miljon tulpaner, om dagen. Och det odlas nästan 160 miljoner tulpaner i Sverige.

Högsäsong

Hos Lennartssons handelsträdgård i Väröbacka råder det febril aktivitet just nu. För en tulpanodlare är det högsäsong. Tulpaner skall planteras, plockas och förpackas. Här odlas sju och en halv miljon tulpaner från jul till strax efter påsk. Det är en ökning med tre miljoner sedan 2015.

Plockar sju dagar i veckan

Tina Corneliusson på Lennartsson handelsträdgård, berättar att det tar cirka sju veckor att få fram en färdig tulpan från löken, mot tidigare 20 veckor, eftersom de numera odlar tulpanerna på vatten i stället för i sand eller jord. I växthusen växer tulpanerna i långa rader och väntar på att plockas. De som plockar tulpanerna, plockar runt 1 200, i timmen, enligt Tina Corneliusson. Under högsäsongen plockar de tulpaner sju dagar i veckan. Här växer många olika sorter och färger, de odlar mellan 55 och 60 olika sorters tulpaner.

ANNONS

– När de plockas kan man knappt skönja färgerna på tulpanerna, det är för att de inte skall hinna slå ut innan de når kunderna, enligt Tina Corneliusson.

Finns det trender i tulpaner?

– Ja, det tycker jag, de senaste åren har det varit mycket rosa tulpaner, det har varit mycket pasteller i inredningen så det påverkar nog, säger Tina Corneliusson.

Hon berättar att deras storsäljare är en rosa dubbel tulpan.

Majoriteten svenskodlade

Enligt Rolf Persson på Blomsterbranschens riksförbund ökar tulpanförsäljningen.

– Av alla snittblommor som säljs i Sverige, utgör tulpanerna mellan 35 och 40 procent av försäljningenoch vi ser ingen mättnad, säger han.

Majoriteten av de tulpaner som säljs i Sverige är svenskodlade. Den stora arbetsmängden ligger i den svenska delen, lökarna skall planteras, odlas och plockas. Och när försäljningen ökar ger det fler arbetstillfällen.

– Med ökad produktion bli det fler arbetstillfällen, jag tror det fortsätter att öka, det ger fler arbetstillfällen i flera led, säger Rolf Persson.

Är blomsterbranschen konjunkturkänslig?

– Inte direkt, det beror på vilken konjunktur, efter finanskrisen 2009 planade försäljningen ut. Men vid mer traditionella nedgångar påverkas vi inte. Folk avstår mer kapitalvaror och resor då. Är det väldigt kallt däremot påverkas vi, för då vågar folk inte köpa blommor, säger Rolf Persson.

ANNONS

Varför är tulpanerna så populära?

– De är en otroligt lättillgänglig produkt, lätta att sköta, det är en redan färdig bukett för ett hyfsat pris. Är inte så mycket annat du får för de pengarna. De är för eget bruk, de är pricken över i:t när man har städat hemma, säger Rolf Persson.

Fakta: Tulpaner

Skötselråd för tulpanerna.Skär av en centimeter av stjälkarna med en vass kniv. Låt tulpanerna få stöd den första tiden de står i vatten.

Placera dem i svalt vatten. Och låt de stå svalt de första timmarna.

Undvik att de står i direkt solljus och placera inte dem nära färsk frukt.

Källa: Tulpanguiden

ANNONS