Tre år efter händelsen - dom i uppmärksammat våldtäktsärende

Kvinnan trodde att hon fick en vanlig cigarett av de två männen hon satt i en bil tillsammans med. Men det var cannabis i och hon blev helt utslagen. Då våldtog de två männen henne på en rastplats vid Torpasjön i Fjärås utanför Kungsbacka. En av männen är sedan tidigare dömd i målet och nu har hovrätten fastställt domen mot den andra mannen - som påstått att han bara onanerat i bilen.

ANNONS
|

Det var i början av mars 2015 som det hela hände. En kvinna träffade två män på Hard Rock Café i Göteborg. Männen bjöd med henne på en efterfest. Under en bilresa till efterfesten blev kvinnan bjuden på en cigarett. Men det var ingen vanlig cigarett. Den innehöll cannabis.

Kvinnan blev så påverkad att hon inte kunde kontrollera sin kropp. Då började männen förgripa sig på henne. De började ta på henne redan under bilturen och stannade snart vid en rastplats vid Torpasjön i Fjärås utanför Kungsbacka. Här slet de av henne kläderna och våldtog henne båda två.

Rädd

Sedan fortsatte de bilturen.

ANNONS

Kvinnan var rädd för vad männen skulle göra med henne efter våldtäkten och trots sitt tillstånd lyckades hon fejka att hon fick ont i hjärtat. Männen släppte av henne vid Oskarsbergs busshållplats i Kungsbacka. Där fick hon hjälp av en förbipasserande att ta sig till polisstationen.

Men det skulle dröja innan polisen kunde identifiera och gripa männen. Men viktigt i det arbetet var en bild från en övervakningskamera från en bensinstation i Sandsjöbacka. När kvinnan började må dåligt stannade männen för att köpa en flaska vatten till henne.

Gick ut med bild

När polisen gick ut med bilden kunde en av männen, en man i 30-årsåldern identifieras och snart greps han i Norge. Han dömdes i tingsrätten till fängelse i fyra och ett halvt år för grov våldtäkt.

Men mannen nekade till brott. Han påstår att kvinnan var med på att ha sex.

Domen överklagades. Hovrättens dom blev mycket omdiskuterad. De valde att sänka straffet till fängelse i tre och ett halvt år. Eftersom de båda männen våldtog kvinnan "i tur och ordning" ansåg de att det skulle rubriceras som våldtäkt av normalgraden. De menade att gärningsmännen inte "agerat så mycket tillsammans eller hjälpt varandra under själva våldtäkterna på sådant sätt att gärningen är att rubricera som grov".

ANNONS

Detta fick Högsta Domstolen att ta sig en titt på målet. HD skärpte sedan straffet till fängelse i fem år för grov våldtäkt.

Genombrottet

Då var den andre gärningsmannen fortfarande okänd och på fri fot. Men i höstas kom genombrottet - mannen hade identifierats som en man i 35-årsåldern. I september förra året häktades han i sin frånvaro och i början av december greps han i Italien.

Tingsrätten dömde mannen för grov våldtäkt till fängelse i fyra år och åtta månader.

– Tingsrätten har grundat sin dom framför allt på det som målsäganden har berättat. Hennes uppgifter får ett starkt stöd av den övriga bevisning som har åberopats i målet, bland annat av vittnesuppgifter och DNA-spår från mannen som hittades på kvinnans kropp och kläder, sa rådman Anna Hannell i pressmeddelande efter domen.

Men även mannen i 25-årsåldern påstår att han är oskyldig och överklagade domen. Hans advokat skrev i överklagandet att han yrkar på att åtalet ska ogillas eller att straffet ska bli lindrigare.

"Frivilligt"

I överklagandet stod det också att han uppfattat det som att hans kamrat haft "frivilligt samlag med målsäganden", själv ska han inte ha utsatt henne för något.

Det enda han gjort var att onanera och fått utlösning i baksätet på bilen. Hans teori är att kvinnan måste ha satt sig på samma plats och på så sätt har hans sperma hamnat på kvinnan och hennes kläder.

ANNONS

Advokaten skrev i överklagandet att kvinnan "är långt mer aktiv än tingsrätten belys i sin dom" - att det var hon ville till ett hotellrum med de två männen . De skriver att "hon själv sökt en sexuell upplevelse".

Nu fastställer hovrätten domen, det vill säga fängelse i fyra år och åtta månader samt utvisning i tio år.

De skriver att de delar tingsrättens uppfattning när det kommer till att värdera det offret berättat. Rätten anser att bevisningen är tillräcklig för att det ska anses styrkt att mannen "har våldtagit målsäganden på det sätt som åklagaren har gjort gällande".

ANNONS