Levererar kunskap. Philip Anderson från Brigham and Women's Hospital i Boston ger en lägesrapport och närsjukvårdens chef Kjell Ivarsson lyssnar. Bild: Jari Välitalo
Levererar kunskap. Philip Anderson från Brigham and Women's Hospital i Boston ger en lägesrapport och närsjukvårdens chef Kjell Ivarsson lyssnar. Bild: Jari Välitalo

Teamet från Boston gav en lägesrapport

Region Hallands samarbete med Brigham and Women's Hospital kostar en dryg miljon kronor i månaden. Nu är ett team från Boston här för att berätta om vad som gjorts under förra året och vad som ska hända framöver.

ANNONS
|

– Det är inte så att vi sitter på alla svar, men vi kan skapa verktyg som ger en klarare bild av sjukvårdssystemet och en möjlighet att simulera olika förändringar, säger Philip Anderson, chef för Bostonsjukhusets internationella samarbeten kring akutsjukvård.

Brigham and Women's Hospital beskrivs som ett av världens högst rankade universitetssjukhus med över 3 000 forskare. Förutom Region Halland har man tidigare bistått sjukvårdsorganisationer i allt från Danmark till Förenade Arabemiraten.

– Hälso- och sjukvården har samma utmaningar över hela världen och alla har i årtionden försökt hitta lösningar. Det visar hur oerhört komplicerat det är att effektivisera vården. Sverige har särskilt goda förutsättningar eftersom här i princip bara finns en sjukvårdshuvudman, som äger de flesta data. Det gör det till en underbar forskningsmiljö, säger Philip Anderson.

ANNONS

Region Halland betalar cirka 15 miljoner kronor om året för samarbetet, som ska pågå 2016-2018.

–Vi ser detta som en investering för framtiden och får nu del av oerhört värdefull kunskap, säger Ann Ekberg-Jansson, FoU-chef och ordförande i regionens styrgrupp för samarbetet.

– Vi är inte ute efter att skapa ett beroende av oss, utan lär nu olika grupper på regionen att själva kunna arbeta med våra verktyg, säger Philip Anderson.

De verktyg som hittills tagits fram handlar om en plattform med data från den halländska vården, olika metoder för kostnadsfördelning och en modell för simulering av förändringar i vården. Nästa steg i samarbetet blir att fokusera på patienter med komplexa sjukdomar eller hjärtproblem, och på hur man kan optimera deras vård eller minska vårdbehovet.

– Det handlar inte om att porta någon från sjukhusen, utan om att hålla patienterna friskare. Med hjälp av de data som vi samlat in kan vi på sikt förutse och förebygga att en patient exempelvis drabbas av en hjärtinfarkt. När vi kan göra det så skriver vi ett nytt kapitel i den medicinska historien, säger Philip Anderson.

ANNONS

Hur framgångsrika är då Bostonsjukhuset på hemmaplan? Philip Anderson berättar att man på tre år lyckats minska sina kostnader med 2,7 procent.

–Det kanske inte låter mycket, men är ungefär de marginaler som finns inom sjukvården. 2-3 procent kan vara skillnaden mellan att kunna göra nyinvesteringar och att inte kunna göra det, menar han.

Philip Anderson har även ingått i ett samarbete med Region Skåne, som påbörjades 2012 när Region Hallands närsjukvårdschef var chef för akuten på Helsingborgs lasarett.

– Där fokuserade vi på kompetensutveckling av akutläkarna. Här arbetar vi med hela sjukvårdssystemet, säger Kjell Ivarsson.

ANNONS