Storsatsning mot cannabismissbruk

Cannabismissbruket bland svenska ungdomar ökar kraftigt. Regeringen satsar 48 miljoner kronor på att stoppa missbruket i hela landet.

ANNONS
|

Under de senaste åren har cannabismissbruket bland ungdomar blivit ett stort problem i både Halland och resten av Sverige.

I undersökningarna som regeringen har använt sig av framgår det att cannabis blivit den vanligaste drogen bland unga, samt att användandet ökat kraftigt under de senaste åren. Mellan år 2011 och 2014 satsar därför regeringen 48 miljoner kronor för att minska cannabismissbruket bland ungdomar i åldrarna 16 till 18.

Hur mycket pengar Hallands län kommer att få är ännu oklart, eftersom Statens folkhälsoinstitut nyligen börjat med att planera regeringens uppdrag.

I Halland har cannabismissbruket blivit ett allt mer påtagligt dilemma. Enligt Thomas Thuresson, chef på Polisens ungdomsgrupp i Halmstad, finns det många unga missbrukare i dag.

ANNONS

– Narkotikan är ett växande problem bland ungdomarna här, och framför allt drogen cannabis. Men ju tidigare vi får tag i missbruk aren, desto bättre. Vi välkomnar den här satsningen med öppna armar, säger han.

Thomas Thuresson tror dock inte att en kampanj under fyra år löser problemet.

– Det är alltid lätt att se kostnader på kort sikt. Om man satsar hårdare på ungdomar kan man nog spara pengar i slutändan.

Även Niklas Jäghammar, Althea i Halmstad, är glad över regeringens beslut. Men han tycker inte att cannabis är själva grundproblemet. Han pekar i stället på att stressen i dagens samhälle, och att hjälpa de unga att må bättre också skulle bekämpa cannabismissbruket.

– Enligt min bild fungerar inte informationskampanjer med budskapet att berätta sanningen om cannabis för ungdomarna. Det är viktigare att prata med dem, och det är en bristvara just nu. Antalet kuratorer dras in på skolorna för att spara pengar, men de glömmer att tid är viktigt när det gäller ungdomar, säger han.

ANNONS