Sommarens fasor – så skyddar du dig mot stick och sting

Härlig, härlig - men farlig, farlig. Visst är sommaren underbar, men det finns också saker som man måste se upp med. Här listar vi sommarens faror och fasor och ger råd och tips för hur du ska undvika dem och därmed slippa ett besök på vårdcentralen, akuten eller hos polisen.

ANNONS
|

1. Brännmaneten

Så drabbas du: I manetens trådar finns nässelceller med gift. Vid kontakt brister cellerna. Små trådar med hullingar skjuts ut och gift sprutas in i huden. Detta kan orsaka hudirritation, rodnad, sveda, svullnad, klåda, illamående, kräkningar och brännskador. Om du blir bränd: Se till att få bort trådarna. Skölj i rikligt med havsvatten (kranvatten kan frigöra mer gift), skrapa bort dem med ett styvt föremål med inte allt för vassa kanter, dra bort dem med bred tejp eller raka med raklödder och hyvel. Gnugga INTE med handduk, det kan göra att fler celler brister. Kyl huden med vatten eller kylbalsam och ta smärtstillande läkemedel eller salva som bedövar. Hydrokortisonkräm kan dämpa inflammationen.

ANNONS

Sök vård: Om du får ögonbesvär, en kraftig rodnad eller svullnad, får feber eller känner dig medtagen.

Så skyddar du dig: Simma aldrig nära maneter eller i mörker. Var extra försiktig när högvattnet är på väg in eftersom det kan finnas fler maneter i havet då. Använd våtdräkt om du dyker.

2. Fästingen

Så drabbas du: Fästingbett kan orsaka TBE (hjärninflammation) och borrelia (infektionssjukdom). TBE börjar med feber som kan följas av svår huvudvärk, kräkningar och nackstelhet. Borrelia ger oftast ett ringformigt utslag som långsamt sprider sig cirkulärt kring bettet. En vanlig komplikation är hjärnhinneinflammation med svår smärta och huvudvärk och i mer sällsynta fall ansiktsförlamning.

Om du blir biten: Avlägsna fästingen så fort som möjligt eftersom risken att smittas ökar ju längre den sitter kvar. Ta tag om fästingen med en pincett eller fästingborttagare så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Om rester av käkpartiet blir kvar kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast bort det själv. Tvätta med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Sök vård: Om huden rodnar först efter några dagar eller veckor eller om rodnaden växer, om du får en hudförändring större än fem centimeter eller om du får feber, huvudvärk, blir illamående, ovanligt trött, får muskelvärk eller ansiktsförlamning.

ANNONS

Så skyddar du dig: Risken att bli biten är störst i områden med halvhögt gräs och i närheten av vatten, så ett tips är att använda heltäckande kläder. Mörka kläder drar till sig färre fästingar, men de är lättare att upptäcka på ljusa. Sök igenom kroppen när du varit i områden där du misstänker att det kan finnas fästingar. Du kan vaccinera dig mot TBE, men inte mot borrelia.

3. Huggormen

Så drabbas du: Ett bett syns som två prickar med 6-9 millimeters mellanrum. Det är vanligt att en blåaktig svullnad uppstår. En del kan bli mycket sjuka. I ungefär hälften av fallen sprutas inget gift in, varför inga symptom uppstår.

Om du blir biten: Håll dig stilla. Giftet sprids fortare vid ansträngning. Håll den bitna kroppsdelen i stillhet och gärna högt. Ta av åtsittande saker och lämna bettstället helt ifred. Försök INTE suga ut giftet eller kyla/värma eftersom det kan förvärra förloppet.

Sök vård: Alla som har blivit bitna ska uppsöka sjukhus. Åk inte ensam utan be om hjälp att ta dig dit. Ring också alltid giftinformationscentralen för att få råd när du blivit biten. Vid illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, yrsel, kallsvettning, hjärtklappning, svullna läppar eller andningsbesvär ring 112 för att få hjälp med transport till sjukhuset.

ANNONS

Så skyddar du dig: Gå aldrig nära en huggorm. Ormen anfaller eller biter inte om den inte känner sig trängd eller om du inte trampar nästan rätt på den. Använd stövlar. Även långbyxor kan ge ett visst skydd mot bett.

4. Getingen

Så drabbas du: Ett stick brukar ge intensiv, pulserande smärta följt av rodnad och svullnad. Det brukar också svida och klia. Första dygnet efter sticket kan svullnaden öka och smärtan stråla ut från stickstället.

Om du blir stucken: Sticket är oftast ofarligt, men ett fåtal får allergiska reaktioner. Ta bort gadden om den sitter kvar genom att skrapa bort den med en nagel eller matkniv. Linda smärtan med kallt vatten, en inlindad isbit, alsolsprit, alsolgel, kylbalsam eller bedövningssalva.

Sök vård: Om svullnaden och smärtan blir kraftig och ökar efter några dagar. Om du blivit stucken i munnen eller får andningssvårigheter. Tecken på att du fått en kraftig allergisk reaktion är illamående, kallsvettning, yrsel, svullnad i ansiktet, på läpparna och i svalget, nässelutslag, hosta, hjärtklappning och andningssvårigheter.

Så skyddar du dig: Var försiktig när du äter och dricker utomhus, undvik att gå barfota, var försiktig med att använda söta dofter, plocka inte fallfrukt, vifta eller slå inte efter en geting och döda den inte eftersom de avger doftsignaler som lockar till sig fler.

ANNONS

5. Björnlokan

Så drabbas du: Lokan innehåller ett ämne som irriterar huden, särskilt om du samtidigt vistas i solljus. Förutom kraftig hudirritation kan ämnet även orsaka rodnad och blåsor som gör ont. Besvären kan kvarstå i många veckor. Ibland blir huden mörkfärgad och det bildas ärr.

Om du blir bränd: Tvätta huden noga. Smörj in med kylbalsam. Skydda den brända huden mot solen under minst en vecka. Även om du inte märker någon reaktion ska du inte vistas i solen under minst två dagar. Hudirritationen kan komma med ett par dagars fördröjning.

Sök vård: Om du blivit bränd på ett stort hudområde.

Så skyddar du dig: Undvik att komma i kontakt med växten, det räcker med att bara röra lätt vid en blomma för att få symptom som liknar brännskada.

6. Algen

Så drabbas du: Algförgiftning orsakas av ett gift som bildas när vissa alger, till exempel de blågröna algerna, snabbt förökar sig i vattnet. De vanligaste besvären är hudutslag, klåda, ögonbesvär, huvudvärk och magsjuka med illamående, kräkningar och diarré. Du kan också drabbas av feber och muskelsvaghet.

Om du badat i vatten med blommande alger: Duscha och tvåla in hela kroppen och skölj noga med rent vatten. Skölj ögonen noga om du har fått ögonbesvär.

ANNONS

Sök vård: Ring giftinformationscentralen eller vänd dig till vårdcentralen/akuten direkt om du misstänker algförgiftning.

Så skyddar du dig: Undvik vatten med blommande alger. Rör inte algmassor som är uppspolade på land. Vänta ett par dagar efter algblomning med att bada även om vattnet ser bra ut.

7. Brännässlan

Så drabbas du: Nässlan har små luddiga hår som bränns. När du blivit bränd frisätts ett ämne i kroppen som kliar och svider.

Om du blir bränd: Skölj utslagen under kallt rinnande vatten några minuter och stryk på bedövningssalva eller kylbalsam. Vid kraftiga besvär kan man använda hydrokortisonkräm.

Sök vård: Om du vid omfattande exponering reagerar med väldigt besvärande symtom.

Så skyddar du dig: Ha heltäckande kläder om du ska gå i områden med mycket nässlor.

8. Grillen

Så drabbas du: Brännskador i varierande grad som medför rodnad, sveda och ibland även blåsor.

Om du blir bränd: Spola skadad hud med svalt vatten eller sänk ner den skadade kroppsdelen i en hink med svalt vatten, men inte längre än en kvart. Is skadar mer än det hjälper. Kylbalsam eller hydrokortisonkräm lindrar men lotion och gel kan svida om du har blåsor. Bedövningssalva eller värktabletter kan också fungera. Skydda skadad hud mot sol. Stick inte hål på blåsor, de skyddar huden som håller på att nybildas under. Håll såret rent. Använd tvål och vatten.

ANNONS

Sök vård: Om brännskadan sitter på ett känsligt område (ansiktet, könsorganet, händer, fötter eller över stora leder) och om det är ett barn som bränt sig. Om det bildats blåsor och brännskadan samtidigt är större än den egna handen. Om brännskadan är vit eller brunsvart och du har tappat känseln samt om brännskadan inte läkt inom två veckor.

Så skyddar du dig: Använd tändvätska avsedd för grillkol eller briketter. Använd aldrig bensin, etanol, metanol, t-sprit eller bränsle för spritkök. Häll inte tändvätska direkt på glöden eller för att tända en grill som slocknat. Släck glöd och aska och ställ grillen med lock på en säker plats. Lämna aldrig grillen utan uppsikt och ha koll på små barn.

9. Solen

Så drabbas du: Solskador i form av eksem, sveda, rodnad och blåsor. Om du har bränt dig: Avstå från sol några dagar. Kyl med kallt vatten, kylbalsam eller lotion. Vid svårare besvär lindra med hydrokortisonkräm och en värktablett.

Sök vård: Om du får svåra soleksem eller en solskada med blåsor som är större än handflatan.

Så skyddar du dig: Täckande kläder och solhatt. Solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.

10. Tjuven

Så drabbas du: Inbrott i bostaden/bilen eller ficktjuvar.

ANNONS

Om tjuven varit framme: Kontakta polisen för att göra en anmälan. Vid bostadsinbrott, rör ingenting innan polisen kommer.

Sök hjälp: Att någon obehörig varit och rotat i ens saker kan upplevas som allvarligt, skrämmande och kränkande. Vissa känner skam, andra ilska. Behovet av hjälp varierar. Brottsofferjouren hjälper till med personligt stöd och kan även förmedla kontakt till terapeut.

Så skyddar du dig: Låt inte fönster stå öppna, vare sig när du åker hemifrån eller när du sover. Låt bli att informera på sociala medier om att du befinner dig på semester. Håll koll på din mobiltelefon och installera hitta min iphone. Stölder av mobiler ökar under sommaren, särskilt i krog- och restaurangmiljö. Töm bilen när du lämnar den på en parkering.

Källor: 1177.se, ne.se, naturvarsverket.se, polisen, räddningstjänsten, dinsakerhet.se

ANNONS