Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Skogsmarkspriset vände nedåt i södra Sverige

Trendbrott i Halland, Blekinge och Skåne.

Högkonjunkturen gör att priserna på skogsmark stiger i stora delar av norra Sverige, men längst i söder vände priserna nedåt.

LRF Konsult, som är Sveriges största mäklare av skogsfastigheter, noterade under 2017 en nedgång i genomsnittspriserna i södra Sverige med 8,25 procent, från 679 till 623 kronor per kubikmeter.

Högt köptryck

Priserna ligger fortfarande över 2015 års priser (588 kr/km3) och har gått upp 4 procent de senaste fem åren och 24 procent de senaste tio, i Halland, Blekinge och Skåne.

– Det är en förvånande uppgift med tanke på vilket köptryck som råder i regionen, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, och fortsätter:

– Mäter vi istället priset som kronor per hektar i Skåne, Halland och Blekinge visar statistiken istället en uppgång från 105 000 till 108 000 kr/hektar i genomsnitt. Detta bekräftar att 2017 års försäljningar av skog där har haft högre virkesvolym jämfört med tidigare år.

Stor uppgång i norr

I Sverige som helhet är uppgången lägre på lång sikt, men den fortsatte å andra sidan även under 2017, från 400 till 415 kronor per kubikmeter, eller 3,75 procent.

Bäst förra året gick det i Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland samt kusten i Västerbottens och Norrbotten, med uppgångar på mellan 13 och 16 procent.

– Priset på skogsmark i södra och mellersta Sverige har stigit avsevärt i flera år, men skogsmark i norra Sverige har gått ner. Nu har marknaden helt enkelt förstått att man får mycket skog för pengarna där, säger Markus Helin till TT.

Stora skillnader

Han konstaterar även att det är många investeringar på gång och att industrin kommer att behöva en hel del virkesråvara.

I andra änden av skalan fanns Värmland och nordvästra delen av Götaland, med en genomsnittlig prisminskning på 10 procent.

Prisskillnaden mellan olika delar av Sverige förklarar Helin med att det i söder finns fler människor, mer kapital och en högre tillväxt, samtidigt som utbudet av mark är begränsat.