”Det här är ett sätt att ta ansvar för den framtida kompetensförsörjningen av hälso- och sjukvården”, säger Cristine Karlsson, personaldirektör på Region Halland. Bild: Stina Olsson
”Det här är ett sätt att ta ansvar för den framtida kompetensförsörjningen av hälso- och sjukvården”, säger Cristine Karlsson, personaldirektör på Region Halland. Bild: Stina Olsson

Sjuksköterskor får vidareutbilda sig med lön

Från och med nästa år får Region Hallands sjuksköterskor vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor med bibehållen lön. Det ställs inte heller något krav på att de därefter stannar kvar inom regionen.

ANNONS
|

– Vi tror vi kommit fram till en attraktiv modell och hoppas på ett stort intresse. Behovet av specialistsjuksköterskor är stort och det här är ett sätt att ta ansvar för en långsiktig kompetensförsörjning av hälso- och sjukvården, säger personaldirektör Cristine Karlsson.

Modellen har arbetats fram i samarbete med Vårdförbundet i Halland och ordförande Camilla Tellström är också väldigt nöjd:

–Det är precis det här vi velat ha och vi ser bara vinster. Äntligen händer det något positivt för våra medlemmar, säger hon.

Även tidigare har det funnits viss möjlighet för regionens allmänsjuksköterskor att vidareutbilda sig med ersättning. Det har dock bara gällt anställda på Hallands sjukhus och inom psykiatrin och ersättningsmodellerna har sett olika ut. Sjukhusens sjuksköterskor har fått ett studiebidrag på 15 000 kronor i månaden, medan psykiatrins fått ledigt med lön under föreläsningarsdagar.

ANNONS

–Nu får vi en regiongemensam modell, där vi kan prioritera utifrån från hela regionens långsiktiga behov, säger Cristine Karlsson.

De sjuksköterskor som beviljas en så kallad utbildningstjänst får behålla hela sin grundlön under utbildningstiden. Arbetsgivaren står även för kostnaden för litteratur.

Till skillnad från tidigare finns heller inget krav på att stanna kvar hos regionen i minst tre år efter utbildningen.

–För oss var det viktigt att få bort slavkontrakten. Även de som ingått sådana avtal går nu över till den nya modellen, säger Camilla Tellström.

Satsningen kommer inledningsvis att finansieras med statliga pengar ur den så kallade professionsmiljarden.

– De pengarna finns under 2017 och 2018 och räcker till 22 heltidsstuderande, men vi ser det här som en långsiktig satsning, säger Cristine Karlsson.

ANNONS