SD fick inte gehör för bokslut om invandring

Exakt vilka kostnader och intäkter medför invandringen för Region Halland? Det vill Sverigedemokraterna veta, men fick på onsdagen avslag på sin motion om ”årligt mångkulturellt bokslut”.

ANNONS
|

Sverigedemokraten Thord Brynielsson försökte förgäves övertyga regionfullmäktiges ledamöter om att han tagit upp en mycket viktig fråga i sin motion:

– Jag anser att all skattefinansierad verksamhet ska redovisas för medborgarna och det är viktigt att få klarhet i vad asylinvandringen kostar regionen, förklarade han.

I regiontjänstemännens utredning av motionen konstateras dock att det skulle vara olagligt att kategorisera människor utifrån exempelvis etnicitet eller sexuell läggning. Personuppgiftslagen tillåter inte sådan registrering.

–Det är anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna går upp och yrkar bifall till motionen, trots att man fått detta klargörande svar, menade socialdemokraten Patrik Thorsson Nilsson.

ANNONS

Thord Brynielsson kontrade med att han inte tror att tjänstemännens uppgifter stämmer.

Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande, avslutade diskussionen med att förklara att det både är meningslöst och ogörligt att börja dela upp regionens bokslut utifrån olika grupper.

– Ska vi även göra särskilda bokslut för kvinnor eller lungsjuka? I det samlade bokslutet finns all information om regionens kostnader och intäkter, konstaterade han.

Efter votering avslogs motionen med 61 röster mot fem.

ANNONS