Sant eller falskt om baksmälla

Vad är sant och vad är falskt om de vanligaste påståenden om hur man undviker baksmälla? Experten Kai Knudsen på Sahlgrenska Akademien reder ut vad som gäller.

ANNONS
|

Det är bra att grunda med mat innan en festkväll

Delvis sant. Om du har mat i magen så tar du upp alkohol långsammare. Men det finns inget vetenskapligt stöd för att det ger mindre bakfylla vare sig du äter före eller efter en festkväll. Men, som sagt, du får inte samma "topp" i fyllan och om du dricker på tom mage blir du full snabbare.

Du blir mindre bakfull om du är vältränad

Falskt. Självklart är det bra att vara i bra form och ha bra kondition men det finns inget som säger att det gör dig mer tålig mot bakfylla.

ANNONS

Du blir mer bakfull av färgad sprit

Sant. Färgade spritsorter ger mer baksmälla än ofärgade och det beror på innehållet av congener. De är ämnen som uppstår i jäsningen av vissa alkoholdrycker, exempelvis i rött vin. Det röda vinet är något mer benäget att ge baksmälla än vitt vin, men sen finns det skillnader mellan röda viner också.

Du blir mer bakfull om du blandar olika alkoholdrycker

Delvis sant. Det finns ett svagt stöd för det påståendet. Ju mer spritsorter du blandar desto större är sannolikheten att du får i dig ämnen som orsakar bakfylla. Men om du blandar exempelvis rött vin med inslag av vitt vin så kan du ju på så sätt mildra bakfyllan.

Drick varannan vatten!

Delvis sant. Det kan göra att du dricker mindre alkohol men först och främst är det ett väldigt bra råd. Om man dricker vatten under kvällen återställer man vätskebalansen, och särskilt bra är det med mineralvatten som har salt i sig. Ta två Ramlösa innan du går och lägger dig. Då hinner du nyktra till och det är bra att inte gå och lägga sig full.

Du blir mer bakfull ju äldre du blir

Falskt. De flesta människor dricker mindre med åldern, och generellt dricker man mest i ungdomsåren. Kroppsligt är det ingen skillnad på en ung eller gammal människa vad det gäller bakfylla, men man har i regel lärt sig av sina erfarenheter. Det finns alltså inga belägg för att man utvecklar tolerans för baksmälla, men man kan utveckla tolerans för alkohol.

ANNONS

Kai Knudsens slutord:

Baksmälla är egentligen en samling av olika symptom, och det som avgör hur bakfull du blir är mängden alkohol du dricker. Hur man än vrider och vänder på det här så kommer man till slut fram till det. Drick mindre! Det är mitt enkla råd.

Läs också vad tips från våra läsare: Så botar du din bakfylla
ANNONS