Första delen i Hallandspostens granskning, 27 februari 2018
Första delen i Hallandspostens granskning, 27 februari 2018

Sammanfattning av HP:s granskning av psykiatrin

Hallandsposten har i en serie artiklar granskat brister inom psykiatrin i Halland med fokus på den vuxenpsykiatriska mottagningen i Halmstad. Här följer en sammanfattning.

ANNONS
|

Läkare slår larm:

Nio ST-läkare skriver ett brev till förvaltningschefen Goran Delic, där de berättar om bristande bemanning, långa utredningstider och dålig arbetsmiljö. De förklarar att de bedömer delar av vården i Halmstad som patientfarlig och att deras förtroende för verksamhetschefen Aslak Iversen är förbrukat. Brevet diarieförs som ”Dialog om ST-läkarnas framtid generellt”.

Läkarnas vittnesmål tillbakavisas av både förvaltningschefen och verksamhetschefen: ”Jag bestrider innehållet till hundra procent. De har tagit i från tårna”, säger Delic.

Chefen skäller ut:

När läkarna kallas till ett möte med Goran Delic och Aslak Iversen får de en 17 minuter lång utskällning, bland annat för att brevet kommit till medias kännedom. I en ljudupptagning från mötet hörs Goran Delic bland annat säga till en av läkarna: ”Hur tror du att jag vill ha en dialog med dig och den övriga gruppen? Jag sitter med en revolver mot huvudet nu, med media som vet allting”.

ANNONS

Patienter vittnar:

Ett stort antal patienter och anhöriga kontaktar Hallandsposten och berättar att de delar de nio läkarnas bild. Många vittnar om hur svårt det är att få komma till vuxenpsykiatrimottagningen, andra att de upplever att de får sjukintyg och recept men ingen behandling. "Jag förstår inte hur cheferna kan säga att problemen inte är allvarliga. Jag och min anhöriga lever med detta varje dag. Vi borde veta", säger en anhörig till HP.

Fler skriver under:

65 medarbetare inom psykiatrin skriver under en namnlista med budskapet ”Vi ställer oss bakom de nio läkarna och delar deras oro över Psykiatrin i Hallands framtid. Oron är befogad och fordrar kraftfulla åtgärder”

Chefläkare bekräftar:

Psykiatrins chefläkare, Thomas Wejstam, bekräftar att det finns 33 000 osignerade journalanteckningar inom psykiatrin och att man även haft svårt att hinna med sjukintyg till patienterna. ”Det har varit bekymmer med att man kommit efter och att patienter kommit i kläm. Det är ytterst beklagligt”, säger han.

128 patienter uppges vänta på en fördjupad utredning hos den vuxenpsykiatriska mottagningen i Halmstad.

Vårdcentraler oroade:

Flera läkare och chefer på vårdcentraler i södra Halland vittnar om att de ofta får tillbaka remisser från psykiatrin i Halmstad utan åtgärd. Man påtalar också att de patienter som tas emot avslutas snabbt och att det är mycket fokus på medicinsk behandling.

ANNONS

”Vi upplever att det finns patienter som definitivt hade behövt hjälp av psykiatrin och som fått vänta väldigt länge eller tyvärr inte fått hjälp alls”, säger Anders Åkvist, chefläkare för regionens närsjukvård.

I ett internt meddelande till personalen skriver verksamhetschefen Aslak Iversen: ”Det börjar komma forskningsresultat som visar att resultaten för patienter som väntar länge på psykoterapi kan vara sämre än för de som i stället fått ett tydligt nej till insatsen. De som fått nej kan gå vidare i sina liv”.

Chefer stödjer ledningen:

Sju avdelningschefer inom den vuxenpsykiatriska öppenvården skriver ett brev till ledande politiker och tjänstemän i Region Halland, där de uttrycker sitt förtroende för verksamhetschefen Aslak Iversen. Man påpekar att "förändringsprocesser alltid möts av ett visst motstånd”.

ANNONS