Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Så väl stämmer fördomarna om olika yrken

Bibliotekarier är introverta litteratursnobbar med lila hår, politiker är världsfrånvända karriärister. Eller? Vi har samlat in fördomar från folk på stan om ett par yrken omgärdade av klyschor. Därefter har vi låtit en person ur varje yrkesgrupp bemöta påståendena. Känner de igen sig i stereotyperna?

Bibliotekarie:

Carina Wiman, bibliotekarie på Varbergs stadsbibliotek:
Har du glasögon på näsan?

– Nej, jag har kontaktlinser.

Är du lugn och introvert?
– Jag kan vara relativt lugn, men jag är absolut inte introvert. Jag är en extrovert personlighetstyp.

Gillar du att nörda ner dig i ämnen?
– Det kan man säga. Jag är historiker, och särskilt intresserad av engelsk historia. Jag är även intresserad av keltisk mytologi.

Gillar du ordning och reda?
– På jobbet gör jag det, men jag älskar inte att städa hemma.

Har du mycket krukväxter hemma?
– Nej, jag kan inte sköta dem. Antingen vattnar man för mycket eller för lite och så dör de. Men jag har två katter, det brukar också vara en fördom folk har om bibliotekarier.

Har du ett långvarigt, stabilt förhållande?
– Jag är änka sedan elva år tillbaka, men annars hade jag nog haft det. Jag tror att bibliotekarier generellt har det, det är inte många som går från blomma till blomma.

Har du en originell klädstil med färgglada sjalar, speciella glasögon och lila hår?
– Nej, men jag har nog en egen stil eftersom jag gillar att gå i kjol. Visst har jag kläder från Gudrun Sjödén, men de får inte se för ”bibliotekariga” ut. Ingen vill gå omkring som en vandrande klyscha. När jag började på 90-talet hade ALLA Gudrun Sjödén-kläder, orange hår och kattglasögon.

Har du vuxna barn som går någon form av konstnärlig utbildning?
– Nej, men jag har tre vuxna söner som alla läser på universitet. Eller räknas filmvetenskap som konstärligt? I så fall stämmer det på den ena. De andra studerar it.

 

Journalist: 

Erika Arnadottir, journalist, Hallands Nyheter:
Är du politiskt korrekt?

– Jag tycker det uttrycket är så krångligt, vad innebär det egentligen? Men nej, det tycker jag inte att vi är. Vi har regler som säger att vi ska vara objektiva och opartiska, och det tycker jag att vi är.

Är du skvallrig?
– Nej, jag tycker inte att jag är det. Utifrån kan jag förstå att andra upplever journalister som skvallriga, men det handlar nog mer om en nyfikenhet på omvärlden.

Är du envis?
– Jo, jag är envis både på jobbet och privat.

Är du allmänbildad?
– Ja, det får jag väl utgå ifrån att jag är. Jag tror många journalister är det. Men vi kan inte allt såklart, det är därför vi ställer frågor.

Är du en partymänniska som dricker mycket?
– Nej, det tror jag är en fördom som har några år på nacken. Jag uppfattar det som att det var så mer förr utifrån vad jag hört.

Är du en singel i en storstad?
– Nej, jag är småbarnsförälder med sambo.

Har du låg moral?
– Nej, men jag tror att fördomen kommer från ett agg gentemot kvällstidningsjournalister.

Är du rädd för att skriva ”sanningen”?
– Nej, återigen så har vi pressetiska regler som vi följer, och det innebär också utelämnande av vissa faktauppgifter som inte är nödvändigtvis relevanta i sammanhanget. I mina artiklar har jag inga åsikter överhuvudtaget. Jag förstår att man syftar på att vi inte alltid skriver ut till exempel var folk kommer ifrån, men är det relevant i sammanhanget eller av allmänintresse så gör vi ju det.

Polis:

Fredrik Asp, polis i Varberg:
Är du hård på utsidan men mjuk på insidan?

– Jag är hård på utsidan när det behövs, men annars är jag väldigt mjuk.

Är du hjälpsam?
– Ja, det behöver man vara som polis i allra högsta grad.

Är du en stabil och trygg person?
– Det tycker jag.

Har du en make/maka och två barn i villa?
– Ja, exakt så. Fru, son och dotter.

Har du en avkopplande hobby för att koppla bort jobbet, till exempel växthus?
– Inget växthus men jag tränar mycket. Det är min mentala filtrering. Annars påtar jag i trädgården, snickrar och har hand om barnens idrottsaktiviteter.

Oroar sig din familj mycket för dig?
– Nej, det är ganska vana och barnen är uppväxta med att jag är polis. Möjligtvis finns det en liten oro från min frus sida, men jag tycker inte att det är nödvändigt. Det är mer riskfyllt att vara snickare än polis.

Klär du dina barn i poliskläder från leksaksaffären?
– Haha, min son har det mesta i polisväg. Båtmössa, pikettröjor, polisskärp... Det är inte jag som köper det, det är mycket som han har fått i present av andra.

Är du missnöjd med din arbetssituation?
– Nej, i det stora hela är jag nöjd. Det finns alltid negativa sidor och det stämmer att vi är för få och får för dåligt betalt generellt, men det blir bättre och bättre. Personligen är jag inte missnöjd.

Frisör:

Alexandra Gustafsson, frisör på Salong Monika:
Är du en kreativ konstnärssjäl?

– När det kommer till jobbet är jag det, men jag skulle aldrig sätta mig och måla en tavla.

Är du pratglad?
– Både och. I jobbet måste man kunna prata med alla möjliga typer, men hemma kan jag tycka det är skönt att stänga av och ha det tyst.

Gillar du att resa mycket?
– Ja, jag älskar att resa! Helst på solsemester, men mitt mål är att besöka alla länder.

Gillar du kläder, smink och shopping?
– Ja, men jag följer inte nödvändigtvis den senaste trenden. Jag tar på mig det jag själv känner för för dagen. Men visst, det gillar jag.

Är du singel eller har stormiga relationer?
– Jag är själv sambo, men jag tror att det stämmer på frisörer generellt. Frisörer är ofta lite vimsiga, vet inte alltid vad de vill och vill ofta ha något nytt.

Är du skvallrig?
– Både ja och nej. Jag gillar skvaller, men det får vara på en nivå som en inte sårar någon. Med kunderna skvallrar jag inte.

Festar du mycket?
– Vad är mycket? Men jo, det är klart jag gillar att gå ut och vara social.

Har du välmanikyrerade naglar?
– Haha, jag har precis gjort mina i dag. Det tycker jag man ska ha som frisör, kunderna ser våra händer hela tiden. Inga nedbitna och slitna naglar på jobbet!

Politiker: 

Ann-Charlott Stenkil (M), kommunalråd i Varberg:
Skulle du vinna radioprogrammet ”På minuten”? (med andra ord – är du bra på att prata?)

– Både och. Jag har alltid sagt att jag inte är någon politiker i det avseendet. Jag vill hellre ha tydliga svar än att prata en massa.

Har du ett hus eller våning lite utanför centrum?
– Jag har ett hus i stan.

Har du familj och barn men låter jobbet går först?
– Jag har familj och utflugna barn. Det är en väldig skillnad nu mot att ha tre barn hemma som ska hämtas, lämnas och skjutsas till olika fritidsaktiviteter. Men jobbet har absolut inte gått före, familjen är jätteviktig.

Är du verklighetsfrånvänd?
– Nej, jag känner mig rätt så krass. Som politiker måste man ha visioner och mål, men också fundera på om det fungerar i praktiken. Jag skulle säga att jag är verklighetsförankrad.

Är du arbetsskygg?
– Nej, jag har alltid jobbat mycket i livet. Som politiker kan man jobba i princip hela tiden, det är inget 8-17-jobb direkt.

Går du bara på möten på jobbet?
– Nej, jag läser handlingar också, haha. Visst, det är en del möten, men vi är även ute och träffar företag och medborgare. Det är ett jobb där man träffar många olika människor.

Har du vassa armbågar?
– Jag skulle nästan vilja säga pass på den frågan. Det beror helt och hållet på vad man menar. Som politiker behöver man vara rätt tuff och ha skinn på näsan. Man måste kunna tackla att folk säger vad som helst om en, och beskyller en för saker. Samtidigt är det viktigt att ha förståelse för människor i olika situationer, och då får man inte ha vassa armbågar.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.