Så fixar du veganska tillbehören på julbordet

Oavsett om du vill köra helvegetariskt eller inte finns det gott om veganska alternativ till julbordet.

ANNONS

Restaurangen Le Juices verksamhetsutvecklare Hanna Eneslätt har varit vegetarian sedan 1984, och tillsammans med kocken Max Larsen ordnar de med helt veganska julbord.

– Jag har aldrig ätit vegetariskt julbord innan, men jag är sjukt impad av att man kan få det att smaka jul utan kött. I slutändan handlar det bara om att krydda rätt, säger Max Larsen.

Hanna Eneslätt har varit vegetarian sedan 1984 och har sedan dess själv utforskat och experimenterat fram smaker.

– Då fanns inte samma kunskap som i dag. Jag gillar inte halvfabrikat heller utan försöker göra allt med ekologiska, lokala råvaror, säger hon.

ANNONS

Här tipsar de om några veganska tillbehör till julbordet.

Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten

Saffranssmoothie

2 dl cashewnötter

4 dl vatten

1 passionsfrukt

3 dl fryst mango

1/2 msk agave

1/2 g saffran

1 nypa salt

saften från 1/4 lime…

Gör så här: Mixa alla ingredienser i en blender, cirka 45 sekunder på högsta hastighet. Blir den grynig, mixa ytterligare 30 sekunder. Häll upp i glas och servera.

Julpraliner med dadlar

Deg:

5 dl mandel

3 dl dadlar

eventuellt 1 msk vatten…

Fyllning:

350 g fikon

150 g russin

2 dl konjak eller portvin

275 g mandelmjöl

3 dl hackad mandel

Valfritt: 2-3 msk honung eller agave…

Chokladöverdrag:

200 g 85 % choklad

50 g kakaosmör

…Gör så här: Börja med degen. Mixa mandel, dadlar och eventuellt vatten. Klä en form på ca 20x30 centimeter med bakpapper. Tryck ut degen i ett jämt lager. …Till fyllningen börjar du med att strimla fikon och blanda med russin och sprit. Låt stå i 1-2 dygn.… Mixa mandelmjöl och hackad mandel. Vill du ha det sötare ha i honung eller agave.…Bred fyllningen över degbotten, och ställ i frysen cirka en timme.… Under tiden kan du göra chokladöverdraget. Smält chokladen och kakaosmöret i vattenbad.… Ta ut formen ur frysen och skär praliner i önskad storlek. Lägg på en gaffel och doppa i chokladen. Lägg på ett galler med papper under så att det kan rinna av. Dekorera med mandel, nibs eller annat valfritt innan chokladen stelnat. Ställ i kylen och låt stelna. Skär loss från gallret och ät!

Auberginesill:

1 aubergine

salt

1 del ättika 12%

2 delar socker

3 delar vatten

1 lagerblad

pepparkorn vitpeppar och rosépeppar

saft och zest från 1 citron

1/2 rödlök

Dill…

Gör så här: Skär auberginen i strimlor 2x5 centimeter. Koka i salt vatten cirka tre minuter. …Gör en lag genom att koka ättika, vatten och socker. Lägg i kryddor. …Låt lagen kallna och häll på auberginen. …Låt dra i kylskåp över natten, gärna längre.

ANNONS