Regionen vill ha koll på journaler

Privata vårdgivare, som har avtal med Region Halland, ska i fortsättningen ha sina journaler på regionens dataservrar. – Juridiken kring detta är lite oklar, men vårt syfte är gott, säger kanslichefen Staffan Johansson.

ANNONS
|

Regionstyrelsen slog på onsdagen fast en så kallad kontinuitetsprincip, som ska säkra att patientjournaler och annan vård-dokumentation alltid finns bevarad och tillgänglig, oavsett om det är regionen eller ett privat företag som utför vården.

Frågan aktualiserades nyligen när ägaren till Spenshults sjukhus meddelade att man inte längre ville ta hand om sina tusentals gamla journaler. Region Halland ålades då av Högsta förvaltningsdomstolen att ta över all dokumentation och 203 hyllmeter med journaler och röntgenbilder håller nu på att flyttas över.

ANNONS

– Regionstyrelsens beslut innebär att vi inte ska kunna hamna i en ny Spenshultsituation, utan allt ska redan finnas tillgängligt hos regionen, säger Staffan Johansson.

De juridiska oklarheterna handlar bland annat om integritetsfrågor och om patienter kan ha synpunkter på att journaler förs över till regionen.

– Det finns ingen klar vägledning kring detta och olika landsting har dragit olika slutsatser. Region Skåne har sedan tidigare fattat beslut om en kontinuitetsprincip, medan Stockholms läns landsting tycker att rättsläget är för oklart, säger Staffan Johansson.

Kontinuitetsprincipen i Halland kommer inte att gälla retroaktivt, utan tillämpas för nya avtal. För de privata vårdgivarna kan det innebära att de behöver anpassa data- och journalsystem till de som regionen använder.

ANNONS