Regionen satsar miljoner på utveckling av företag

Region Halland fortsätter sin populära satsning på utvecklingscheckar till halländska företagare. För åren 2017–2019 skjuter regionstyrelsen till ytterligare 12,5 miljoner kronor.

ANNONS
|

Utvecklingscheckarna beskrivs som en del i regionens arbete för att skapa ökad tillväxt och fler arbetstillfällen i Halland. Sedan starten, för drygt ett år sedan, har de halländska företagarna visat ett stort intresse för bidraget, och nu växlar regionen upp sin insats.

–Efterfrågan bara ökar och vi har redan massor av ansökningar som ligger på vänt, berättar Ann-Mari Bartholdsson, verksamhetschef på näringslivsavdelningen.

Systemet innebär att små och medelstora företag kan söka bidrag för upp till halva kostnaden när de anlitar externa konsulter för företagsutveckling. Maxbeloppet på bidraget har tidigare legat på 150 000 kronor per företag, men sänks från med 2017 till 100 000 kronor.

ANNONS

– Det är för att medlen ska räcka till fler företag och för att vi ser att de flesta söker lägre belopp än 150 000 kronor, säger Ann-Mari Bartholdsson, verksamhetschef på näringslivsavdelningen.

Regionen avsätter 2,5 miljoner kronor till utvecklingscheckarna under 2017 och 5 miljoner vardera under åren 2018 och 2019. Målsättningen är att 30 procent av de beviljade beloppen ska gå till företag som ägs eller drivs av kvinnor.

– I dag går runt 20 procent till kvinnliga företagare. Det är hyggligt många kvinnor som söker bidrag, men de söker generellt lägre summor, förklarar Ann-Mari Bartholdsson.

ANNONS