Region Halland betalar ytterligare 14 miljoner till Boston

Region Halland fortsätter sitt samarbete med Brigham and Women's Hospital i Boston, USA och betalar ytterligare drygt 14 miljoner kronor i "serviceavgift" för 2017. I summan ingår två veckolånga Bostonresor för 6-8 personer från Region Halland.

ANNONS
|

Samarbetet med sjukhuset i Boston inleddes förra året och väckte bland annat uppmärksamhet för att det inte hade upphandlats. Många ifrågasatte också varför regionen behövde söka sig ända till USA för att hitta lösningar för Halland. Enligt avtalet för 2016 skulle regionens kostnader uppgå till maximalt 15 miljoner kronor, och stannade strax därunder.

Det nya avtalet mellan Region Halland och Bostonföretaget är undertecknat av regionens nya hälso- och sjukvårdsdirektör, Haleh Lindqvist, som dock inte känner sig redo att beskriva den konkreta nyttan med satsningen.

–Jag har skrivit under, men har inte hunnit sätta mig in i frågan. Jag har ju bara varit här i en dryg månad, säger hon och hänvisar till närsjukvårdens förvaltningschef Kjell Ivarsson, som sitter med i styrgruppen för Bostonsamarbetet.

ANNONS

Vad har regionen fått ut av samarbetet under 2016?

– Det stora arbetet har varit att bygga upp en dataplattform, som gör det möjligt att analysera vårt sjukvårdssystem. Det handlar om att kombinera data från vården med hur vi använder våra resurser. Bostonmedarbetarna har redan flera hypoteser om hur vården kan utvecklas och kan göra simuleringar av olika förändringar. Verktyg för analys och simulering är Bostons stora styrka, säger Kjell Ivarsson.

Men har Bostonföretaget utvecklat dessa analysverktyg enbart för Region Halland eller fanns de redan tidigare?

– Strukturen fanns redan, men man har utvecklat en unik modell för Halland. Medarbetare från Boston har varit här flera gånger under 2016 och har fått en förståelse för hur vårt sjukvårdssystem fungerar. Den här typen av databaser skulle behövas inom all sjukvård.

Hade det inte varit mer ekonomiskt att hitta gemensamma lösningar med andra landsting, som har samma utmaningar som Halland?

– Det är möjligt, och i framtiden behöver vi kanske tänka så, men varje landsting har sina unika utmaningar och ofta olika journalsystem. Jag tycker det är klokt att vi har tagit det här steget. Får vi användning för den plattform som nu skapats, så är kostnaden motiverad.

ANNONS

Sjukhuset i Boston sägs ha lyckats skapa högre kvalitet i vården till en lägre kostnad. Är tanken att Halland ska kopiera deras koncept, och går det med tanke på att Sverige och USA har så olika sjukvårdssystem?

– Nej, jag tror inte vi kan kopiera deras lösningar, men vi kan använda de verktyg som de har. Ett av våra fokusområden handlar om att stödja akutsjukvården så att patienterna inte behöver läggas in. Här kan vi nu simulera flöden mellan sjukhus, närsjukvård och kommuner för att se vilka effekter olika förändringar skulle få, berättar Kjell Ivarsson.

Samarbetet under 2017 kommer främst att ske genom videokonferenser, men avtalet innehåller också ett antal personliga möten. Bostonföretaget planerar att besöka Halland fem gånger, medan Region Halland föreslås skicka två grupper på 6-8 personer till Boston för "en veckas workshop som fokuserar på att få insikt och inspiration och på att ta fram projektplaner för specifika pilotinitiativ”.

Vilka är det som kommer att resa till Boston under året?

– Det vet vi inte. Vi diskuterar nu vilka pilotprojekt vi ska välja, men det viktiga är inte vilka som åker hit eller dit, utan de möjligheter som samarbetet skapar, säger Kjell Ivarsson.

ANNONS

Politikerna i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott informerades om det fortsatta samarbetet vid sitt senaste möte. Kostnaderna för Bostonsamarbetet tas från hälso- och sjukvårdens budget.

Fakta: Bostonavtalet

Region Halland tecknade i januari 2016 ett avtal med Brigham and Women's Physican Organization i Boston med ett kostnadstak på 15 miljoner kronor. Tjänsterna upphandlades inte med hänvisning till att det handlade om forskning och utveckling – ett av de områden som är undantaget i LOU, lagen om offentlig upphandling. Det nya avtalet för 2017 omfattar tjänster för drygt 14,4 miljoner kronor.

Under 2017 ska samarbetet bland annat fokusera på "analytiskt stöd i den strategiska planeringsprocessen” och ”planering av pilotprojekt”. Avsikten är att samarbetet ska pågå även under 2018.

ANNONS