Pedagogiskt hjälpmedel. Peter Nofors visade ett antal grafer under presentationen. Foto: Mikael Gamm
Pedagogiskt hjälpmedel. Peter Nofors visade ett antal grafer under presentationen. Foto: Mikael Gamm

Positiv prognos för arbetsmarknaden i Halland

2000 fler i arbete och 300 färre arbetslösa. Det var mestadels positiva tongångar när Arbetsförmedlingens prognos för 2018 presenterades.

ANNONS
|

Det är en rymlig sal Arbetsförmedlingen valt denna onsdag, och det visar sig vara ett klokt beslut. Inte många av stolarna i publiken står tomma.

Efter en kort introduktion av Fati Maroufi, biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen Göteborg Halland, drar Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker, igång presentationen av läget i dag och prognosen för arbetsmarknaden i Hallands län 2018. Prognosen baseras på intervjuer med 348 privata och 53 offentliga arbetsgivare i länet.

Något som snabbt blir uppenbart är att det går bra för länet. Sysselsättningen uppskattas ha ökat med 2500 personer under året och arbetslösheten är den tredje lägsta i landet med en siffra på 6,1 procent.

ANNONS

Och även framtiden ser ljus ut, med ett efterfrågeläge inom näringslivet som ligger nära nivån för mycket stark efterfrågan. Anställningsplanerna pekar också uppåt i de flesta näringsgrenarna. Även på fem års sikt räknar många arbetsgivare med att öka antalet sysselsatta.

– För Hallands län är bedömningen att sysselsättningen kommer att öka med cirka 2 000 personer under 2018. Det är fortfarande de privata tjänstenäringarna som väntas stå för den största ökningen. Starkast förväntningar på efterfrågan finns inom hotell och restaurang, transport samt personliga och kulturella tjänster. Kompetensbristen är dock stor i alla branscher och svårigheten att hitta rätt kompetens är det största tillväxthindret för många företag, säger Peter Nofors.

Arbetslösheten väntas minska till 5,9 procent.

Bristyrken 2018

Privat sektor

1. Byggnadsarbetare

2. Bagare och konditorer

3. Lackerare och industrimålare

4. Svetsare och gasskärare

5. Civilingenjörer, ingenjörer och tekniker

6. IT-arkitekter

7. Slaktare och styckare

8. Mekaniker och reparatörer motorfordon

9. Lastbils- och bussförare

10. Kockar och kallskänkor

Offentlig sektor

1. Läkare

2. Sjuksköterskor

3. Specialsjuksköterskor

4. Skötare

5. Psykologer

6. Förskolärare

7. Lärare grund- och gymnasieskolor

8. Specialpedagoger och speciallärare

9. Socialsekreterare

10. Tandläkare och tandhygenister

ANNONS