Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild: TT
Bild: TT

Polisen varnar äldre: "Öppna inte dörren för okända"

Polisen har under lördagen fått larm om tre åldringsbrott i Västsverige, bland annat ett i Varberg och ett i Falkenberg. Polisen misstänker dessutom också ett större mörkertal. Nu uppmanar man allmänheten att vara vaksam. – Släpp inte in någon okänd och ring hellre polisen en gång för mycket än en gång för lite, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region väst.

Vid 11-tiden på lördagen ringde två kvinnor på hemma hos en kvinna i 70-årsåldern. 

Kvinnan är bosatt i centrala Varberg. 

De båda kvinnorna ska ha bett om papper och vatten, och lyckades tränga sig in i lägenheten. Den ena kvinnan följde med Varbergsbon in i köket medan den andra försvann in i sovrummet. 

När lägenhetsinnehavaren upptäckte detta blev hon arg och lyckades kasta ut kvinnorna. 

– Hon var väldigt rådig och tog tag i situationen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson för region Väst. 

Det är oklart om de misstänkta tjuvarna fick med sig något från Varbergsbon.

De misstänkta kvinnorna ska vara mörkhåriga och enligt uppgifter till polisen talade de tyska. De uppges vara välklädda i beige kläder. 

Händelsen rubriceras som åldringsbrott. 

– Det här är väldigt känt för oss, säger Stefan Gustafsson. 

Även i Lidköping har en äldre person drabbats av tjuvar på lördagen. Det larmet kom klockan 12.35.

– Jag är rädd för att vi har många fler brott i regionen. De här jobbar i grupp och brukar röra sig över ett område. De flyttar sig väldigt snabbt, säger Stefan Gustafsson. 

– Den här offerkategorin har många gånger svårt att redogöra för vad som har hänt, och de är inte alltid medvetna om att de har utsatts för ett brott, säger Stefan Gustafsson. 

Normalt sett brukar man ge sig på personer som är äldre än den drabbade Varbergsbon, enligt Stefan Gustafsson. 

– Man är väldigt duktig på att välja de som inte kan göra motstånd, säger Stefan Gustafsson. 

Vid klockan kvart över två på lördagen larmade hemtjänsten i Falkenberg polisen sedan en kvinna i 90-årsåldern berättat att två kvinnor "kommit på besök" och sökt igenom lägenheten. 

– Det är svårt att få någon klarhet i exakt hur det gick till, kvinnan är gammal och dessutom svårt chockad av händelsen, säger Gustafsson, som nu uppmanar anhöriga att ringa runt till sina äldre i regionen. 

– Vi måste tillsammans varna våra äldre om vad som händer. De ska inte öppna dörren om någon okänd knackar på. Ring hellre polisen en gång för mycket än en gång för lite.

Förövarna försöker med alla medel att ta sig in i lägenheten om man öppnar dörren, berättar Gustafsson. De frågar efter vatten, eller om en bit papper att skriva på.

– Sedan tränger de också fysiskt in sig i lägenheten. 

Polisen är övertygad om att ligan gjort tillslag mot fler än de hittills tre anmälda fallen. 

– När anhöriga och hemtjänst gör tillsyn kommer det dyka upp fler fall, det är jag övertygad om, säger Gustafsson som uppmanar att anmäla till polisen direkt om något verkar avvikande. 

Man vädjar nu också allmänheten om hjälp.

– Vi behöver få hjälp med iakttagelser. De här människorna rör sig väldigt fort mellan områden, de behöver fordon att transportera sig i. Ofta står någon utanför och väntar medan brottet begås. Har någon sett något bör man kontakta polisen. 

Hur väljer de ut sina offer?

 – Det finns olika teorier. Ibland är det i samband med att offren har varit ute och gått, kanske till posten eller till banken. Så ser man att de kanske vilar på en bänk emellanåt. Man väljer de som inte kan försvara sig. Sedan följer man dem hem.

– Vi har också en öppenhet som är sårbar. Det är inte svårt att slå på internet för att hitta var det bor äldre, säger Gustafsson.

Ser man något samband med de kvinnor som ska ha trängt sig in hos äldre, i bland annat Halmstad, i början av november?

– Absolut. Detta är personer som passerar olika orter och utför brotten. Det går ofta väldigt fort, och sedan försvinner de till nästa ort, så polisen ligger nästan alltid efter. Men vi ser ett mönster. Jag blir inte förvånad om de dyker upp i Göteborgs-trakten härnäst, säger Gustafsson.

MEST LÄST