Polisen i Halland får 20 nya utredare

Ett 20-tal nyanställda utredare ska vara på plats i Halland före årsskiftet. Det är glädjande nyheter för Hallandspolisen som stundtals har gått på knäna när Göteborg har lånat personal.

ANNONS
|

När de grova våldsbrotten har avlöst varandra i Göteborg har utredare från bland annat Halland lånats in för att avlasta sina Göteborgskolleger.

Göteborgspolisens behov av stöttning var som störst under 2015. Under fjolårssommaren var till exempel fyra kriminalare från Halland utlånade för att arbeta med att utreda skjutningar och mord i Göteborg. Det resulterade i att verksamheten i Halland blev lidande och ärenden hamnade i hög då den kvarvarande personalen inte hade tid att utreda allt.

Klas Friberg, somär chef för polisregion Väst där bland annat Halland ingår, är bekant med problematiken.

– Det är så att vi har en region nu och där måste vi samla våra resurser och prioritera dem. Nu har vi fått använda oss av utredare från alla våra områden för att klara av situationen i Göteborg. Inte minst förra året, då situationen var svår, säger Klas Friberg.

ANNONS

Har du upplevt ett missnöje från halländskt håll?

– Absolut, och jag har förståelse för den frustationen. Efter vår jättestora omorganisation blev Halland ett polisområde. När det var en egen myndighet fanns det betydligt mer resurser. Om man ser på hela omorganisationen så skulle jag säga att det har varit jobbigast för Halland. För de andra har det inte varit lika jobbigt. Frustrationen i Halland är tydlig och jag har haft många diskussioner med Mats Palmgren som är chef i området.

De senaste veckorna har Göteborg skakats av nya våldsdåd. I slutet av augusti dödades en pojke av en handgranat som kastades in i en bostad i Biskopsgården. I början av september avrättades en man vid Frölunda torg. Men just nu finns inget behov av att låna in halländska utredare, enligt Friberg.

– Nu är de flesta utredarna – det kan finnas något undantag – tillbaka i ordinarie verksamhet. Det kan hända att vi behöver dem igen, men just nu har vi inte behövt låna in någon.

Nu har polismyndighetenbeslutat att anställa 700 nya civila och det ger, enligt Friberg, ett 20-tal nya civila utredare i Halland.

– Halland kommer att tillföras civila utredare i alla sina lokalpolisområden. De ska utbildas och det sker i november. Jag räknar med att de kommer att vara på plats någon gång i slutet av året.

ANNONS

Mats Palmgren, som är polisområdeschef i Halland, välkomnar de nya utredarna.

– Det är så klart ett positivt tillskott, säger Palmgren.

Vilka kan bli civilanställda utredare hos polisen?

– Dels kan det vara någon som har jobbat med annat inom vår myndighet. Externt tittar vi bland annat på dem som har jobbat med utredningar på Försäkringskassan, skattemyndigheten eller socialtjänsten.

De nyanställda utredarnakommer i första hand att jobba med det som polisen kallar för mängdbrott, alltså inte de grövsta brotten.

– De utredare som sysslar med de grova brotten måste i dag också jobba med mängdbrotten, så de nya utredarna ger viktig avlastning, säger Palmgren.

ANNONS