Sverker Thorsson, förundersökningsledare på polisens kontaktcenter i Falkenberg har dagliga kontakter med drabbade brottsoffer. Han anser att många av dessa inte får den hjälp de har rätt till och har gjort en anmäla till JO.
Sverker Thorsson, förundersökningsledare på polisens kontaktcenter i Falkenberg har dagliga kontakter med drabbade brottsoffer. Han anser att många av dessa inte får den hjälp de har rätt till och har gjort en anmäla till JO.

Polis JO-anmäler polisen

Han är polismannen som fick nog av hur kollegor behandlar de som drabbats av småbrott. Fler brott kunde lösas om polisen inte skrev av anmälningar efter inofficiella, interna nivåer. – Det vi håller på med är inte schyst, säger Sverker Thorsson som skrivit till JO, Justitieombudsmannen.

ANNONS
|

Som en av förundersökningsledarna på polisens kontaktcenter, PKC, i Falkenberg ser Sverker Thorsson dagligen hundratals anmälningar från stora delar av landet. Det handlar främst om så kallade vardagsbrott, exempelvis stölder eller inbrott.

Något som Sverker Thorsson är mycket kritisk till visar sig när operatören på PKC tar kontakt med en polis i arbetsledande ställning för att någon som just utsatts för ett brott ska få hjälp.

Frågan från polisen blir ibland då till den drabbade om ”det finns några spår på platsen?” Om personen svarar nekande leder det ofta, enligt Sverker Thorsson, till att det inte kommer någon patrull och sedan läggs utredningen ned i brist på spaningsuppslag.

ANNONS

–Detta är inte acceptabelt. Alla som har polisutbildning vet att de flesta spår inte syns för ögat. Men det allvarliga är att man lämnar över ansvaret för den fortsatta förundersökningen till allmänheten. Det är inte rättsäkert. Det är något som jag vill att JO ska granska, säger han.

– Det är i stort sett lika över hela landet. I dag åker man inte på inbrott i fritidshus eller i garage eller källare. Det finns en intern ribba vid inbrott i bostad. Visst kan det bli mycket jobb i bland men vi är ju allt fler poliser.

Sverker Thorssons erfarenhet säger att många av de här vardagsbrotten kunde klaras upp om de hade hanterats rätt från början.

– Det är vanliga brott, tusentals på ett år. Säg att man skulle klara upp tio procent så är det ändå en hel del. Det skulle betyda mycket för den som är drabbad. Det vi håller på med är inte juste.

Sverker Thorsson säger sig tagit upp frågan internt och med sina chefer flera gånger utan att det händer något. Han har fått stöd men de flesta säger att just det här inte är en fråga som de kan påverka.

– Det är som att trampa i lera, säger han och ser en stor fara i att de nuvarande nivåerna får fortsätta. Den nuvarande situationen går dessutom tvärs emot återkommande löften om att vardagsbrott ska prioriteras från polischefer och politiker som sysslar med rättsfrågor.

ANNONS

– För tio år sedan penslade vi alla stulna bilar efter fingeravtryck. Nu åker vi inte på vissa inbrott. Vad blir det för nivå om tio år?

ANNONS