Bild: Emma Hasselgren, arkiv
Bild: Emma Hasselgren, arkiv

Patient föll illa när bår välte

När patienten skulle hjälpas hem råkade ambulanspersonalen köra på en kant och båren med kvinnan välte. Nu får hon ersättning för sina skador av Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, LÖF.

ANNONS
|

Incidenten inträffade redan förra vintern, men först nu har försäkringsbolagets kvarnar malt färdigt och kvinnan fått besked om att hon beviljas ersättning.

– Det här är en extremt ovanlig händelse och jag kan inte minnas att det uppstått fler situationer av det här slaget, säger Fredrik Dahlberg, tillförordnad chef för regionens ambulans- och sjukreseverksamhet.

Kvinnan skulle transporteras hem med ambulans efter ett vårdbesök. Den sista biten skulle båren rullas för hand och det bar sig inte bättre än att man körde på en kant som doldes av snö. När båren välte föll kvinnan i marken. I anmälan till försäkringsbolaget beskrivs skadan som ”smärta, spricka i revben, stukad tumme, skrapade knän, slag mot okben, panna och näsa”.

ANNONS

Försäkringsbolaget beviljar dock bara ersättning för revbensskadan och de skrapade knäna. Den stukade tummen menar man inte finns dokumenterad i journalen och ansiktsskadorna ska ha uppstått vid en annan incident, en dryg månad senare, då kvinnan föll ur en rullstol. Kvinnan ombeds komma in med en ny skadeanmälan kring detta.

–Det är en beklaglig händelse. Vi jobbar annars mycket med säkerheten kring ambulanstransporter och har både utbildningar i ergonomi och trafiksäkerhet, säger Fredrik Dahlberg.

ANNONS