Nu ska Henrik trappa ned

- När man väl bestämt sig så frigörs en massa energi. Nu vill jag göra ett gott avslut. Henrik von Sydow (M) ska efter tre mandatperioder lämna riksdagen för nya än så länge hemliga utmaningar.

ANNONS
|

Utsikten från Henrik von Sydows kontor över Mynttorget intill kungliga slottet är storslagen. Även rummet imponerar och är, enligt Henrik själv, valt speciellt för ordföranden i riksdagens Skatteutskott, ett uppdrag han innehaft den senaste av sina tre mandatperioder.

- Kontoret ska spegla uppdraget och symbolisera ledarskapet, förklarar han.

Just ledarskap är något som åren i riksdagen lärt honom.

- Överhuvudtaget har jag lärt mig en massa och fått många kontakter. Jag kom in när jag vara 26 år. 12 år är en lång tid och nu söker jag nya utmaningar och har därför bestämt att jag inte ställer upp igen i höstens val. Men tills dess tänker jag köra på ända in i kaklet.

ANNONS

Utmaningarna som väntar utanför riksdagshuset återkommer flera gånger under samtalet, men vad de består i vill Henrik von Sydow inte säga.

- Jag vet att det låter väldigt hemlighetsfullt, men en anledning är att jag vill hålla fortsatt fokus på det jag gör nu.

Att göra ett gott avslut är viktigt för Henrik von Sydow. Just goda avslut är, menar han, rätt sällsynta i dagens samhälle.

- Allting idag är föränderligt och snabbt. Vi sappar och byter teve-program, vi startar och avslutar projekt hela tiden. En dirigent sa en gång att det är insatsen i konsertens avslut som ger energin framåt och blir vad människor minns. Det är avsluten, om de är goda, som gör avtryck.

Det goda avslutet har också en del att göra med hans val att lämna riksdagen.

- Nu har jag suttit som ordförande i skatteutskottet. Jag har lite svårt att se vad nästa steg skulle vara efter det. Det var svårt att ta beslutet att sluta, men när man väl bestämt sig frigörs en massa energi.

Men först väntar en valrörelse och i den ska Henrik von Sydow vara väldigt aktiv. Som HP tidigare berättat har han valts av partiet till att åka runt i både Europa och USA för att förmå utlandssvenskar att rösta blått.

ANNONS

Åren i riksdagen har gett honom en insikt i dynamiken bakom politiken.

- Politiken har förändrats över tid. Idag har sociala medier en stor roll och politiken har blivit betydligt mer transparent. Allting utövas dessutom ständigt i realtid och kommenteras blixtsnabbt.

Utvecklingen är positiv ur demokratisk synvinkel men gör uppdraget som politiker mer krävande.

- Bevakningen av politikerna är större nu än när jag började. Politikerna är som dokusåpastjärnor.

Sverigedemokraternas intåg har också ändrat det politiska klimatet.

- De lockar en grupp med bristande framtidstro med känslan av att Sverige var så mycket bättre förr. För att nå dem måste vi, vilket vi också kämpar med varje dag, bekämpa de samhällsproblem som SD profiterar på. Frågor som utanförskap, sociala problem, integration och arbetslöshet. Att nå lösningar ställer krav på kompromisser över gränserna.

Ombedd att summera sina insatser under riksdagsåren återkommer Henrik till ordet ledarskap.

- Jag har precis som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg bidragit till partiets ledarskap. Jag är också stolt över arbetet med grundlagsreformerna jag drivit och flera stora skattereformer jag varit med om att få igenom.

Väljarmätningarna mellan partierna går upp och ner. Henrik von Sydow säger att Moderaterna trots alt är taggade och ser positivt på kommande val.

ANNONS

- Att vi gjorde bra val 2006 och 2010 sitter i och skapar framtidstro. Det blir nog jämnt, men vi har en bättre organisation än någonsin.

Partiledardebatter och andra möten kommer att ge ett opinionsomslag tror han.

- Och när valmanifestet går ut framåt sommaren där fyra partier visar vilka reformer vi ska vinna valet på då visar vi den kraft vi har. Opinionsmätningar säger inte allt. När det är på riktigt gör väljarna andra överväganden i sina val och då har vi visat hur vi vill gå framåt.

Artikelserie. Hallandsposten har besökt halländska riksdagsledamöter – de flesta på deras arbetsplats i Riksdagshuset.

Ålder: 38 år

Bor: Gamla stan i Stockholm

Yrke före riksdagsuppdraget: journalist på dagens Industri, har även juristexamen

Uppdrag: Ordförande i Skatteutskottet och ledamot i Krigsdelegationen. Företräder Moderaterna i Grundlagsutredningen.

Mandatperioder: 3

Motioner 2013/14: 4 stycken

Familj: fru, två söner Gustav 3,5 år och Carl-Johan 5 månader.

Fritid: Familjeliv, restaurangliv och sällskapsliv ”helst allt det på samma gång”. Håller på Halmstad BK i fotboll.

ANNONS