Nio av tio patienter ska slippa åka till akuten

När ambulanssjukvården testade ett nytt arbetssätt visade det sig att bara tio procent av patienterna behövde köras till sjukhuset medan hela 75 procent kunde stanna kvar hemma. Nu införs det nya modellen i hela Halland.

ANNONS
|

– Tidigare körde vi nästan alla till sjukhuset. Nu slipper patienter och anhöriga att vänta på akuten i onödan, men får ändå den vård de behöver, säger Glenn Larsson, ambulanssjuksköterska och verksamhetsutvecklare inom ambulanssjukvården i Halland.

Det var Glenn som för snart sex år sedan väckte tanken om att försöka hitta andra lösningar än att slentrianmässigt köra patienter till akuten. Idén innefattade ett närmare samarbete med vårdcentralerna, vars doktorer sitter på mycket kunskap om sina patienter.

Ur detta växte modellen ”ambulant bedömning”, som sedan 2011 testats på patienter över 75 år. Sedan 2014 provas samma modell på alla över 18 år i Kungsbacka och från och med nu ska arbetssättet användas för alla vuxna i hela Halland.

ANNONS

– Vi har provat det på flera tusen patienter och fått arbetet noggrant utvärderat, så vi känner oss redo att köra. Utfallet för de yngre åldersgrupperna blev i stort det samma som för de äldre, det vill säga betydligt färre behövde åka in till sjukhuset och betydligt fler kunde stanna hemma med stöd från sin vårdcentral, berättar Glenn.

Kortfattat innebär det nya arbetssättet att ambulanssjuksköterskorna bedömer patientens tillstånd genom att mäta olika värden. All nödvändig utrustning, såsom EKG, finns med i ambulansen. Därefter ringer man den vårdcentral som patienten är listad hos och rådgör med en läkare.

– Distriktsläkarna känner ju sina patienter och har också en medicinskt högre kompetens. Tillsammans kommer man fram till vad som blir bäst för patienten, och vilken hjälp som vårdcentralen eller kommunen kan ge, säger Glenn.

Han betonar dock att patienter med livshotande tillstånd eller akuta skador fortfarande körs direkt till akuten. Ambulant bedömning riktar sig till dem som inte har en akut sjukdom eller skada. På ett år handlar det om cirka 3 000 personer i Halland.

– Det fanns en oro för att det skulle bli svårt att få tag på läkarna på telefon, men det har fungerat bra. Utslaget på alla vårdcentraler och läkare så blir det inte så många samtal, säger Glenn.

ANNONS

Farhågorna om att ambulansen skulle få betydligt längre utryckningstider har inte heller besannats. Den längre tiden hemma hos patienten har vägs upp av att man oftast inte behöver köra till ett sjukhus.

– Vi har även försökt mäta det här i pengar, men det är svårt. Det vi kan konstatera är att det blir färre besök på akuten och färre personer som behöver läggas in på sjukhus. Vi använder nu våra resurser och kompetens på ett förnuftigt sätt, säger Glenn Larsson.

Modellen har väckt stort intresse, både på nationell nivå och i andra landsting. På flera håll är man redan tagit efter arbetssättet. Även Högskolan i Halmstad har varit engagerat i ett forskningsprojekt kring resultaten.

– Det är roligt. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort, konstaterar Glenn Larsson.

Kenth Ahlin, som är nytillträdd chef för ambulanssjukvården i Halland, verkar stolt över sina nya medarbetare.

– Ja, det känns som jag kommit till en väldigt utvecklingsorienterad verksamhet. Vi kommer nu att fortsätta följa upp det nya arbetssättet och bland annat fråga patienterna hur de upplever det, säger han.

ANNONS

Även ambulanssjuksköterskan Kare Djupsjöbacka är positiv till förändringen:

–Det handlar om att ge vård på rätt nivå. Om man inte måste till akuten, så mår de flesta bättre av att få hjälp hemma. Vill någon absolut till sjukhuset så tar vi med dem.

Fakta: Ambulant bedömning

Ambulansen börjar alltid med att bedöma hur akut patientens tillstånd är. Är det livshotande, potentiellt livshotande eller akut körs patienten direkt till akuten.

Övriga patienter, som behöver vård men inte har ett livshotande eller akut tillstånd, kommer nu att få ambulant bedömning om de är över 18 år.

Ambulant bedömning innebär att ambulanssjuksköterskorna mäter olika värden, som blodtryck, blodsocker, syresättning och hjärtrytm. De kontaktar sedan patientens vårdcentral och har en dialog med en distriktsläkare. Tillsammans kommer man fram till den bästa lösningen för patienten.

Under försöksverksamheten har 75 procent av patienterna kunnat stanna kvar hemma och 15 procenten körts till sin vårdcentral. Endast 10 procent har behövt köras till akuten.

ANNONS