Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Erik Abel/TT

MSB varnar för extremt stor brandrisk i Halland

Nu till helgen råder extremt höga brandriskvärden i Halland. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar till stor försiktighet.
– De skyhöga brandriskvärdena har rört sig söderut och det gäller att vara oerhört varsam, säger Anders Thorén vid MSB:s presstjänst.

ANNONS
|

Det har varit en stor brandrisk i hela landet på grund av den höga värmen och långvariga torkan. På flera håll i landet har skogsbränder rasat. Nu ser brandriskvärdena ut att lätta i norra och mellersta Sverige – för att leta sig ner till södra delarna av landet och nå extrema nivåer.

Den 31 juli hade Halmstad de hittills mest extrema värdena då det gäller torka och risk för brand. Högsta brandriskvärdet i den sexgradiga skalan är 5E eller 6. Gränsen för 5E är 28 i brandriskvärde. Under veckan har värden på över 50 förekommit och under söndagen kommer brandrisken att nå sin topp.

ANNONS

– Vad jag förstår så har vi aldrig upplevt så höga värden. Det är det högsta någonsin, säger Anders Thorén vid MSB:s presstjänst.

Brandrisken väntas nå extremt höga nivåer under framförallt söndagen.
Brandrisken väntas nå extremt höga nivåer under framförallt söndagen. Bild: SMHI

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) drog i veckan tillbaka den nationella rekommendationen om totalt eldningsförbud. Myndigheten anser att det är de lokala förhållanden som ska ligga till grund för besluten i respektive kommun. I södra Sverige är brandriskerna nu som högst och det totala eldningsförbudet ligger fast i hela Halland tills vidare.

– Det som händer nu är anledningen till att vi inte har sänkt garden. Kommunens krisberedskap är förberedd. Vi har även haft personal uppe i Gästrikland som har kämpat mot skogsbränderna där, och som på så sätt lärt sig teknik och taktik vid en omfattande skogsbrand. Vi har aldrig varit så förberedda som vi är nu, säger Hans Ekberg, räddningschef i Halmstad.

Några av förberedelserna är bland annat de flygturer man genomfört sedan i maj i jakt på bränder och en depå i Ljungby med resurser som MSB har satt upp. Men man kommer även att hämta hem den personal som befinner sig i Gästrikland om behov uppstår.

– Vi är både planeringsmässigt och mentalt förberedda för en skogsbrand. Vi kommer att slå hårt direkt och inte spara på några resurser, säger Hans Ekberg.

ANNONS

Även om räddningstjänsten är förberedd på det värsta så är det nu extra viktigt att kommuninvånarna bidrar genom att i största möjliga mån undvika sådant som kan starta en brand.

– Nu är det extra viktigt att allmänheten är extra försiktig nu till helgen och i början av nästa vecka. Det gäller även att tänka på andra saker som var man slänger fimpar, varma detaljer för fordon och heta arbeten som lätt kan orsaka en antändning, säger Tina Nordlund, brandingenjör vid räddningstjänsten i Halmstad.

Fakta: Brandriskvärde (FWI-index)

Index för spridningsrisk och brandbeteende i skogsmark. Baseras på grundvärdet FWI (se bilden ovan). För närvarande indelat i sex olika indexnivåer (1, 2, 3, 4, 5, 5E) där index 1 är lägsta risken och index 5E är högsta risken.

Källa: Räddningstjänsten/Halmstads kommun

ANNONS