Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Rört om. "Jag förstår om det här har rört om på marknaden, men det var delvis det som var syftet", menar Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott.
Rört om. "Jag förstår om det här har rört om på marknaden, men det var delvis det som var syftet", menar Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott.

Många oklarheter i regionens fiberavtal

Företaget IP Only har Region Hallands välsignelse att sälja fiber i deras namn.

– Vi finansierar inte allt de gör, men förverkligar fiberutbyggnaden i Halland med gemensamma krafter, säger Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott.

När samarbetet mellan Region Halland och IP Only presenterades i maj gavs bilden av att IP Only skulle komplettera befintlig utbyggnad av fiber i Halland och fokusera på landsbygden, där inte andra aktörer är igång och bygger. I glesbygd, där det inte går att få ekonomi i ett projekt, skulle Region Halland gå in och stödja utbyggnaden med maximalt 100 miljoner kronor.

Läs även: Fler företag kritiserar regionens agerande

När IP Only nu börjat marknadsföra sig i tätorter som Harplinge och Trönninge, där Halmstads stadsnät redan bygger fiber, har det väckts frågor kring vad deras uppdrag egentligen består i. Även i kommersiella sammanhang använder man sig av Region Hallands logotyp och av samarbetsavtalet framgår inte vad som gäller.

– Avtalet kanske inte säger så mycket, men det här är inte i första hand ett uppdrag från oss utan ett gemensamt projekt, säger Åke Bengtsson, finanschef på Region Halland, och hänvisar till entreprenadformen OPS, offentlig-privat samverkan. 

– Det stämmer att upphandlingen gällde de områden där inte marknaden är beredd att gå in, men både vi och IP Only var intresserade av ett större åtagande, säger Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott.

Detaljerna i åtagandet ska framgå av en presentation som IP Only gjorde i samband med upphandlingen. Denna är dock, på IP Onlys begäran, belagd med sekretess.

– Men det handlar om hur vi tillsammans ska erbjuda fiber till alla som inte redan fått det, och dessutom till ett fast pris. IP Only är beredd att satsa upp till 1,5 miljarder kronor och vi har förbundit oss att investera högst 100 miljoner. Ingen av oss vet om det räcker, utan det är en risk som IP Only tar, säger Åke Bengtsson.

– Men varför står det inget om IP Onlys åtaganden och regionens investeringar i samarbetsavtalet? 
– Vi har inget avtal om pengarna. Inte än. När det blir aktuellt att vi ska finansiera ett projekt så blir Region Halland ägare av den delen av nätet och kommer då att skriva nyttjanderättsavtal. I huvudsak kommer IP Only att agera som vilken kommersiell aktör som helst, säger Åke Bengtsson.

– Det är alltså OK att de använder Region Hallands varumärke även när de agerar som en kommersiell aktör?
– Ja, när det sker inom ramen för vårt samarbetsavtal, säger Åke Bengtsson.

Dag Hultefors (M) svarar lite mer svävande.

– Jag vet inte exakt vad som sagts om användningen av vår logotyp. Man kan kanske ha synpunkter på det, men det är ju hallänningarnas möjligheter att få bredband som vi har för ögonen.

Han menar också att det är naturligt att IP Onlys nya roll får konsekvenser för befintliga stadsnät, som Halmstads stadsnät.

– Stadsnätet har spelat en viktig roll för att få igång fiberutbyggnaden, men nu är det dags att fundera över deras framtida uppgift, säger Dag Hultefors, som även sitter i kommunfullmäktige i Halmstad.

Fiber
Läs mer om Fiber
MEST LÄST