Lås fast din cykel – i augusti kommer cykeltjuven fram

I fjol anmäldes 63 000 cykelstölder till polisen. Uppklarningsprocenten låg på en procent. Det är dags att låsa fast cykeln, i augusti stjäls fler cyklar är någon annan gång.

ANNONS
|

Cykeltjuven verkar vara här för att stanna. Försäkringsbolaget Folksam har de senaste 10 åren sett en fördubbling i utbetalningen av ersättning för stulna cyklar, från 16 miljoner kronor 2007 till 36 miljoner i fjol.

Hen slår till när man minst anar det - inte sällan direkt i anknytning till våra hem. Varje år får 270 000 hushåll en cykel stulen, visar ny statistik.

– Majoriteten av cykelstölderna sker på en allmän plats. Men vi har märkt att väldigt många cyklar även stjäls på lägenhetsgården eller villatomten om man bor nära en större tätort, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Troligen handlar det om att man inte låser fast sin cykel ordentligt utanför lägenheten eller villan eftersom man känner sig trygg i sitt hem och inte tror att cykeln ska stjälas där.

Samtidigt visar försäkringsbolagets statistik att den moderna cykeltjuven inte bara snor fler, utan också allt dyrare cyklar. Den genomsnittliga utbetalningen per stulen cykel har också den ökat.

– Det viktigaste är att inte låta tillfället göra tjuven, säger skadeförebyggaren.

Cykeltjuvens säsong drar igång i april. Sedan är det en stadig ökning fram till augusti då den exploderar.

Men Erik Arvidsson från Folksam har några tips på hur hen kan stoppas. Se dem i faktarutan nedan.

Tips: så försvårar du för cykeltjuven

  • Lås alltid cykeln med ett SSF-godkäntlås – låt inte tillfället göra tjuven
  • Lås cykeln i ramen och i ett fast föremål
  • Använd gärna dubbla lås – till exempel inbyggt och ett SSF-godkänt bygellås
  • Undvik att parkera cykeln bakom buskage/plank eller annat som skymmer. Dåligt upplysta platser gör att tjuven kan agera ostört vid skymningen eller på natten
  • Köp inte en misstänkt billig cykel – begär in kvitto med namn
ANNONS