Länsstyrelsen hoppas få ett större uppdrag

Skjut på starten av den nya regionala indelningen, lås er inte vid sex storregioner, låt inte regionerna bli allt för starka och lägg gärna fler ägg i Länsstyrelsens korg. Det är andemeningen i Länsstyrelsen i Hallands yttrande över Indelningskommitténs delbetänkande.

ANNONS
|

Region Halland och de halländska kommunerna har i sitt gemensamma remissvar tidigare fört fram stark kritik mot Indelningskommitténs förslag och arbete. Länsstyrelsen fokuserar, av naturliga skäl, mer på sin egen framtida roll och kommer därför delvis fram till andra slutsatser. Precis som övriga Halland anser man dock att kommittén går på tok för fort fram.

– Det är en alldeles för forcerad process. Vi vill att man skjuter på starten och förordar ett gemensamt genomförande i hela landet. Det finns ingen anledning att låta tre regioner bildas redan 2018, säger landshövding Lena Sommestad.

Vad gäller Region Hallands starka önskan om att Halland ska fortsätta vara en egen region är länsstyrelsens yttrande inte glasklart. Däremot gör man tydligt att statens regionala organisation inte skulle vinna på att koncentreras till endast sex län.

ANNONS

– Vi understryker också vikten av att den nya regionindelningen är väl förankrad och konstaterar att det i Halland råder en politisk enighet om att Halland ska bestå, säger Lena Sommestad.

Om Halland i framtiden skulle bli en del av Västra Götalands län ser man flera nackdelar, även för länsstyrelsens verksamhet.

– Större länsstyrelser blir visserligen mindre sårbara, men samtidigt tappar man kännedomen om lokala förhållanden och närheten till kommuner, invånare och företag. Vi ser också en stor fördel i att hela länsstyrelsen finns på samma ort och kan samverka kring olika frågor, säger Sommestad.

Länsstyrelsen lyfter även fram en oro över att indelningskommitténs vill stärka regionernas roll och delegera nya uppgifter till dem.

– Alla regioner ska få ansvar för det regionala utvecklingsarbetet, men vad ingår i det? Och kommer det att läggas ytterligare uppdrag på regionerna? Hela syftet med regionreformen är att minska regionala obalanser, men vi riskerar nu att få en mellannivå med en betydande handlingsfrihet som kan leda till djupare obalanser.

I sitt yttrande skriver Länsstyrelsen att det behövs en tydligare ansvarsfördelning gentemot regionen och att man skulle välkomna ett större utvecklingsuppdrag.

ANNONS

– Redan i dag har regionen och länsstyrelsen överlappande uppdrag. I Halland har vi en fungerande samverkan, men det kan bli otydligt vem som har ledartröjan.Indelningskommittén ska nu arbeta vidare med hur staten ska organiseras på regional nivå och det ser vi fram emot. Vi anser att det finns fler uppgifter som kan läggas i vår korg. En stark statlig närvaro i regionerna är viktig för att garantera nationell likvärdighet och genomslag av politiska beslut, menar Lena Sommestad.

ANNONS