Läkarbesök på nätet blev lyckad satsning

Region Halland har under sommaren erbjudit digitala läkarbesök, och nu vill man utveckla konceptet vidare.

ANNONS
|

Under sommaren har akutmottagningarna i Halmstad och Varberg avlastats med en distriktssjuksköterska på respektive mottagning.

– Det är ett samarbete mellan Hallands sjukhus och närsjukvården, som gjorts för att patienterna ska komma på rätt vårdnivå. För vi vet att vissa av patienterna på akutmottagningen kan bli väl omhändertagna i primärvården, säger Kjell Ivarsson, förvaltningschef för närsjukvården.

Denna sommar har man haft ett nytt verktyg tillhanda.

– När distriktssjuksköterskorna bedömer att patienten behöver läkartid, så har patienten fått ett erbjudande om att prata med läkaren genom att koppla upp sig med dator eller mobil, säger Kjell Ivarsson.

Hittills har 44 personer nappat på erbjudandet, och kunnat visa upp sina symtom och möta läkaren genom videolänk. Det är framförallt infektionssjukdomar och hudfrågor som bedömts vara lämpliga att undersöka på detta vis.

ANNONS

– Åldersspannet är alltifrån föräldrar som har frågor om sina småbarn till patienter över 80 år, säger Kjell Ivarsson.

Han ser en stor utvecklingspotential i den nya tekniken.

– Den här formen är här för att stanna, och nu går vi vidare i vår tanke med digitaliseringen, för att optimera vårdens tillgänglighet.

En annan möjlighet genom digitaliseringen, som nu är på gång, är Journalen via nätet, där patienter kommer att kunna läsa sin egen journal på nätet.

ANNONS