”Kul att få gå vidare”

Anne Marie Brodén (M) valdes in i riksdagen för Halland som laholmare, men bor numera i Frösakull. Inför hösten har hon meddelat att hon inte går till omval efter tre perioder.

ANNONS
|

Nu ska Anne Marie Brodén bland annat axla ansvaret som ordförande i Allmänna barnhuset, en statlig stiftelse som driver forskningsprojekt, jobbar för utsatta barns rättigheter och för ökad kompetens kring barnfrågor i allmänhet.

Tillsammans med en del andra Stockholmsbaserade uppdrag blir det detta hon kommer att lägga mycket tid på. Därför har hon också tackat nej till att kandidera till Region Halland, där hon var aktiv tidigare.

– Jag tror att det är svårt att gå tillbaka. Många förväntar sig att man ska ta vid där man slutade. Nu känns det kul att få gå vidare till något nytt.

Hälso- och sjukvård, sociala- och kulturella frågor, kultur för hälsa är bara några hjärtefrågor som Brodén har drivit både för unga och gamla under sina totalt 30 politiska år. Skapande skola, dans mot psykisk ohälsa hos unga tjejer, projekt mot mobbning för lugn och ro i skolan, kultur på recept, folkbildningsfrågor. Listan på projekt kan göras lång.

ANNONS

– Kultur är ett stort intresse och speciellt kopplat till folkhälsan. Unga, gamla, arbetslösa, funktionsnedsatta, alla mår bättre om de får tillgång till kultur. Kultur på recept som en del av rehabilitering tror jag mycket på. För sjukskrivna med ångest har kultur visat sig vara en pusselbit till tillfrisknande. Att sjunga, gå på museum och möta andra motiverar många att förändra sin situation.

Hennes styrka är, säger hon, att hon kan göra och tänka på flera saker samtidigt och hon ser sig som en ”entreprenör i politik”. Att samtala med Anne Marie Brodén är intressant. Idéerna och tankarna flödar och engagemanget lyser starkt.

– Alla människor har en egen kraft, men den måste fångas upp och ges möjligheter. En del behöver mer hjälp. Något jag skulle vilja se är ett rotavdrag för hälsa, ett så kallat botavdrag. Vad som läggs in i det är öppet, massage, akupunktur, kiropraktik eller psykoterapi.

Sin egen styrka hämtar hon i resultaten av arbetet, men också i familjen, hemmet vid havet och i konsten. Nu lämnar hon snart uppdraget som ordförande i riksdagens konstförening.

– Det känns inte så konstigt. Jag har inte svårt att lämna över saker. Jag är ingen förvaltare och behöver inte hålla mig kvar i bordskanten. Nu väntar andra utmaningar.

ANNONS

Tack och Hej! Anne Marie Brodén började sin riksdagskarriär med att pendla från Laholm till Stockholm, men bor sedan några år i Frösakull när hon efter tolv år avslutar sin politiska karriär. Bild: Roger Larsson

Ålder: 58.

Bor: Frösakull, valdes in för Laholm.

Yrke före riksdagsuppdraget: Företagare/handikappkonsulent.

Uppdrag: Ledamot i kulturutskottet, ordförande i kultur-hälsaföreningen, ordförande i allmänna Barnhuset, patientskadenämnden med mera.

Motioner 2013/2014: 30, egna och med andra.

Mandatperioder: 3.

Familj: Make, tre döttrar samt barnbarn.

Fritid: Intresserad av inredning, konst och huset. Älskar havet och resor.

ANNONS