Kritiserat ambulansförsök läggs ned

Efter fyra månader avslutas försöket med alternativ dirigering av ambulanser. De vinster regionen hoppats på har uteblivit samtidigt som personalens arbetsmiljö försämrats. Men på några orter lever delar av försöket vidare.

ANNONS
|

I början av oktober inledde Region Halland ett försök med ”alternativ dirigering” av ambulanser. Det innebar bland annat att ambulanserna inte skulle återvända till sin hemstation i till exempel Halmstad efter avslutat uppdrag, utan stanna kvar vid närmastestation eller sjukhus i väntan på nästa larm. Från regionens sida var det uttalade syftet att minska antalet mil varje ambulans körde.

Försöket har gett upphov till stark kritik, framför allt från Ambulansförbundet.

– Det här handlar bara om att spara pengar. Regionen använder miljöargument och det ena med det tredje. Jag tycker man ska vara uppriktig mot medborgarna och säga som det är, att vissa områden kommer att dräneras på ambulanser. Det har slagit hårt mot patientsäkerheten och fått konsekvenser för medarbetarna, säger Henrik Johansson, utredare på Ambulansförbundet.

ANNONS

Enligt honom har ambulanspersonal bland annat påtalat faran med att köra i städer de inte hittar ordentligt i och en oro för att hemstationen ska vara obemannad medan de står still och väntar på larm i någon annan stad.

Det försök som till en början var sagt att pågå fram till förra årsskiftet förlängdes till den siste januari. Men nu står det alltså klart att det inte blir någon fortsättning.

– Det har inte gett de effekter vi förväntat oss i antalet körda mil. Det har varit en liten nedgång, men den är marginell. Dessutom har många medarbetare upplevt att det lett till svårigheter i deras vardag. Då finns det inget skäl att fortsätta, säger Fredrik Dahlberg, tillförordnad verksamhetschef för ambulansvården i Halland.

Men helt som vanligt kommer det inte att bli. Åtminstone inte vad gäller de tre mindre ”satellitstationerna” i Hylte, Laholm och Ullared.

– Tidigare hade vi fasta bilar där. Nu kommer det i stället bli så att om en bil från till exempel Falkenberg utför uppdrag i Ullared så stannar den kvar tills den slutar, säger Fredrik Dahlberg.

Varför blir det en förändring på just de stationerna?

– Där har våra medarbetare upplevt att det fungerar bättre och vi har sett positiva effekter som vi vill ta vara på. Men det har fallit mindre väl ut vid huvudstationerna.

ANNONS

Enligt Fredrik Dahlberg har den mediala uppmärksamheten av experimentet skapat mycket oro bland patienter i Halland. Något han menar har varit helt obefogat.

– Ur patientperspektiv har det inte varit några skillnader under försöket jämfört med innan. Det har vi tittat på och utvärderat hela tiden. Tillgängligheten var oförändrad och vi hade inte längre väntetider för patienterna

Finns det några siffror på det som vi kan få se?

– Nej, inte än. Först ska utvärderingen sammanställas och presenteras för medarbetarna, säger Fredrik Dahlberg.

ANNONS