Krisgrupp bildas för att begränsa skador av granbarkborre

Granbarkborrens angrepp på skogen i Sydsverige beräknas även nästa år ligga på rekordhöga nivåer. Nu bildas en krisgrupp för att försöka begränsa skadorna,

ANNONS
|

Den torra sommaren har orsakat det värsta angreppet av granbarkborre som någonsin uppmätts i Götaland. En inventering som genomfördes i slutet av november visade att minst 2,5 miljoner kubikmeter skog drabbats, berättar Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Nu har Skogsstyrelsen gjort beräkningar över hur situationen kan tänkas bli nästa år, beroende på vädret och vilka förebyggande åtgärder som vidtas.

LÄS MER:Spåren efter granbarkborren

Prognosen pekar mot ett dystert scenario. För även om förhållandena är gynnsamma, med en kall och blöt sommar, väntas ytterligare cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog ändå angripas, enligt myndigheten.

Skulle det i stället bli en varm och torr sommar kan det handla om 12,5 miljoner kubikmeter, vilket med dagens priser motsvarar ett virkesvärde på över sex miljarder kronor.

ANNONS

Nu meddelar Skogsstyrelsen att en ny krisgrupp har skapats i samverkan med representanter från skogsbruket och länsstyrelserna. Genom att samordna kunskap, bekämpningsåtgärder och information hoppas man kunna begränsa omfattningen så långt det går.

"Vi står inför en unik situation där vädret orsakat en massförökning av granbarkborre som vi aldrig tidigare sett. Det allvarliga läget gör att vi nu gemensamt kraftsamlar med skogssektorn för att begränsa omfattningen så långt det bara är möjligt," säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i pressmeddelandet.

LÄS MER:Granbarkborrarnas skadeverkan undersöks

ANNONS