Vill ha svar. Konkurrensverket undrar varför Region Halland skrivit avtal direkt med företaget Min Doktor och inte annonserat ut upphandlingen. Bild: Roger Larsson/Arkiv
Vill ha svar. Konkurrensverket undrar varför Region Halland skrivit avtal direkt med företaget Min Doktor och inte annonserat ut upphandlingen. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Konkurrensverket granskar samarbetet med Min doktor

Region Hallands samarbete med nätläkarföretaget Min Doktor har väckt Konkurrensverkets intresse. I ett brev ber man regionen förklara varför inte upphandlingen annonserats ut.

ANNONS
|

Förra sommaren skrev regionen ett avtal med det skånska nätläkarbolaget, som gick ut på att vårdcentralerna skulle kunna hänvisa patienter till Min Doktor, om de ansåg att ett digitalt besök var lämpligt. Tanken var att på detta sätt avlasta vårdcentralerna och akutmottagningarna.

Regionen fick enligt avtalet ett fast pris på 450 kronor per ärende och skulle därutöver betala upp till 50 000 kronor för "utvecklingskostnader hänförliga till detta uppdrag”.

När en offentlig verksamhet köper tjänster behöver man oftast göra en upphandling, som annonseras ut så att flera företag kan lämna anbud. I detta fall skrevs ett avtal direkt med Min Doktor. Avtalet förlängdes i september och upphörde att gälla 31 mars i år.

ANNONS

”Vi vill att ni förklarar vad som hänt. Vilket undantag från skyldigheten att annonsera åberopar ni?”, undrar Konkurrensverket och upplyser om att otillåten direktupphandling kan bestraffas med en upphandlingsskadeavgift.

Redan i tisdags skickade regionens upphandlingschef och jurist ett svar till Konkurrensverket. Där förklarar man att Region Halland bara betalt drygt 270 000 kronor till Min Doktor, kopplat till avtalet, vilket är under den tillåtna gränsen för direktupphandling på drygt 500 000 kronor.

Man beskriver också att regionen visserligen betalt betydligt större summor till Min Doktor, men att det då gällt halländska patienter som själva valt att gå in på nätläkartjänsten. Regionen har då fakturerats för så kallad utomlänsvård och priset har varit betydligt högre än det som regionen och Min Doktor avtalat fram.

I sitt svar konstaterar regionen också att ”det inte är så att Region Halland avropat för dessa höga belopp --- Orsaken till att kostnaden blivit så frapperande är att patienter har sökt vård utanför sitt hemlandsting i enlighet med vad som stadgas i Patientlagen och andra aktörer har tagit betalt till belopp som vida överstiger normalt pris för läkarbesök i närsjukvård”.

Till och med februari haderegionen betalt knappt en miljon kronor till Min doktor, inklusive avtalsdelen, och 400 000 till konkurrenten Kry.

ANNONS
ANNONS