Kollmats: ”Det har lagts pengar på helt fel saker”

En som är lättad att ärendet med museernas drift avslutas är för detta stiftelseordföranden Lennart Kollmats (FP) som redan 2006 stred mot bolagiseringen.

ANNONS
|

Lennart Kollmats kom 2006 tillbaka till länet efter riksdagsarbete och axlade rollen som Museistiftelsens ordförande. Nästan direkt började käbblet om hur Hallands länsmuseer skulle drivas och när en bolagisering drevs igenom ”brast det för flera av oss”, som Kollmats uttrycker det.

– Vi visste att det var fel och överklagade till länsstyrelsen i Västra Götaland, som gick på vår linje. Sedan var över- klagandeprocessen i gång och nu efter alla år ger kammarrätten oss rätt, säger han.

Under de år som bolagen, olagligt som det visat sig, funnits har skattepengar rullat.

Enligt Kollmats har arvoden och sociala avgifter för bolagsledamöterna i Halmstad respektive Varberg kostat drygt 600 000 kronor per ställe mellan 2011–2013.

ANNONS

– 611 824 kronor bara i Halmstad för ett bolag som varit olagligt. Men arbete har tydligen bedrivits, alldeles i onödan. Det är stora pengar som undanhållits museiverksamheten.

– Därför är det med viss sorg i stämman jag säger ”vad var det jag sade”. Jag tyckte att det var tråkigt då och jag tycker att det är tråkigt nu att det har lagts pengar på helt fel saker.

Läs även: Hallands museum ett brott mot lagen

ANNONS