Kafébok tipsar om 40 halländska fik

Få saker är så svenskt som att ta en fika. I Halland kan kaffet och kakan kombineras med utsikt över gröna beteshagar, små insjöar eller vidsträckt hav. – Här finns jättemånga fantastiska pärlor, säger Alexandra Ruane som skrivit en kafébok om Halland.

ANNONS
|

Kaféer finns det gott om i vårt avlånga län. Många ligger centralt i någon av städerna medan andra har en mer lantlig kostym. I nyutgivna Café Halland kan du upptäcka nya pärlor eller läsa lite mer om dem du redan kände till.

Totalt 40 kaféer finns beskrivna i boken och varje ställe delar dessutom med sig av ett recept. Alla har ett eget koncept med syfte att ge besökarna en ultimat kaféupplevelse.

Hos Berit & Elvy i Kungsbacka står rawfood på menyn och alla möbler är ärvda eller köpta på Blocket. På Malistorpet utanför Varberg kan man njuta av lavendelskorpor samtidigt som man insuper doften av 120 sorters rosor. På Falkmanska caféet/Annas bakgård i Falkenberg – som även har fullständiga rättigheter – kan du beställa din drink från en rostig gammal bil, ombyggd till bar.

ANNONS

På Glassbo våffelstuga i Torup kan man både mätta mun och shoppinglust. Här finns lokala hantverksprodukter till försäljning. På Lizzies café i Holm utanför Halmstad serverar 86-åriga Lizzie hembakade småkakor under eken och på Signes konditori utanför Laholm fikar man i 50-talsmiljö.

Författaren Alexandra Ruane, hallänning hemmahörande i Vallda, berättar att boken kom till efter en förfrågan av Isaberg förlag.

– De håller på med en serie om kaféböcker från olika landskap och när jag fick välja var jag jätteglad över att Halland inte var taget, berättar hon.

– Med tanke på företagsamheten i Halland är hon inte förvånad över att hon hittat så många guldkorn.

– Jag kände till knappt en fjärdedel av dem som är med i boken tidigare. Övriga har jag fått tips om via vänner och bekanta och jag har även tagit hjälp av White guide. Det som är speciellt med kaféerna i Halland är kombinationen av vacker natur, både inåt landet med kohagar och betande får och sjöar och den storslagna naturen vid kusterna.

Alla kaféer i boken är en upplevelse att besöka, berättar Alexandra.

– Vi har valt sådana som sticker ut och som har kvalitet på sina bröd och bakverk. Ställena får gärna ligga lite fint och vara en kombination av kafé och utflyktsmål.

ANNONS

Ni har valt att lägga Hylte under Falkenberg och Laholm under Halmstad trots att det är egna kommuner. Vad var tanken med det?

Fotografen och formgivaren Bill Mason ville ha det så för att det inte skulle bli för många uppdelningar i boken. Det är alltså ett rent layoutmässigt val.

Vad tycker du själv om den svenska traditionen att ta en fika på jobbet eller med vänner?

Den är underbar! Man tar sig tid att sitta ner och njuta och prata med en vän eller arbetskamrat. Vi jobbar inte ihjäl oss utan tycker det är så pass viktigt att ta en paus och samtala. Jag fikar gärna två gånger om dagen och tycker att detta är en kultur vi ska hylla.

Vilken är din egen favoritfika?

Cortado (spansk espresso med ångad eller kondenserad mjölk, reds anm) och citronmarängpaj. Det älskar jag!

Lite om: Alexandra Ruane

Ålder: 37 år.

Bor: Villa i Vallda.

Familj: Maken Dave och dottern Ruby, snart två år.

Intressen: Mat, vin och att skriva.

Gör: Driver eget företag – Love Food & Wine – som erbjuder ost- och vinprovning för företag och privatpersoner. Har skrivit boken Ost och vin – det perfekta äktenskapet och är på gång med en uppföljare. Har tidigare drivit ostbutik i saluhallen i Göteborg och planerar att i höst öppna en ostbutik någonstans mellan Kungsbacka och Göteborg.

Aktuell: Har nyligen gett ut boken Café Halland – recept och guide till

40 caféer tillsammans med Bill Mason (foto) på Isaberg förlag.

Alexandras tre utflyktstips i Halland

Strömma farmlodge: ”Ett skönt ställe där man kan fika i en före detta kvarn, shoppa inredningsprylar i ett gammalt torp, gå på musikkonserter och bo över på B&B.”

Äskhults by: ”Ta några kliv uppför backen och du tar samtidigt ett stort kliv tillbaka i tiden. Den äldsta byggnaden är från 1600-talet och samtliga ladugårdar och stuvar runt det kringbyggda lilla torget är vackert grånade timmerhus med stråtak. Här kan man fika i Kaffestugan eller ta med sig bullen ut och insupa sjöutsikten. För barnen finns bland annat ardennerhästar, höns och pigor och drängar som lär en kärna smör.”

Ta en tur med ångbåten Isa af Lygnern: ”Båten utgår visserligen från Sätila

i Västra Götaland men det finns turer runt hela Lygnern och ibland ligger de vid Lygnevik i Fjärås Bräcka. Räkmackan ombord smakar ännu godare till ljudet av vågornas kluckande.”

Fika: Ett sätt att sluta fred?

Ordet fika kom till genom att man kastade om stavelserna i kaffi, som är en sidoform till kaffe.

Duon Oskar Kongshöj och Gustaf Mardelius tror att den svenska fikan är lösningen på alla världskrig. I sin låt ”Swedish fika” sjunger de att Trump och andra ledare i världen borde sluta kriga – och sätta sig ner och ta en fika. Videon har gjort succé på Youtube.

Förutom att svensken firar kanelbullens dag (4 oktober) har flera andra bakverk förärats med en egen dag. Muffinsens dag (27 maj), rulltårtans dag (9 augusti), gräddtårtans dag (1 oktober), chokladmuffinsens dag (18 oktober), kladdkakans dag (7 november), wienerbrödets dag (22 november) och pepparkakans dag (9 december) för att nämna några. Dessutom har även kaffet en egen dag – den 29 september.

Faktum är att svenskarna är ett av världens mest kaffeälskande folk. Konsumtionen steg från 1,6 kilo kaffe per person och år 1866 till runt 14 kilo toppåret 1976. 2011 hade Sverige världens fjärde högsta kaffekonsumtion per invånare med i snitt 10,3 kilo kaffe per person och år. I topp ligger Luxemburg, 25,8 kilo, Montenegro, 14,2 kilo och Finland, 12,2 kilo.

Källa: ne.se, temadagar.se

ANNONS