Journalslarv på sjukhusen

På grund av slarv med journalföringen missade personalen på Hallands sjukhus planerade åtgärder. Nu påpekar IVO vikten av dokumentation.

ANNONS
|

Den äldre kvinnan kom in till sjukhuset i Varberg med rosfeber och ett mindre sår på benet i mars 2015. Hon fick då höra att benet skulle läggas i högläge – något som aldrig blev av. När kvinnan vaknade dagen efter hade benet svullnat upp och fått hudavslitningar.

Några dagar senare skickades kvinnan till sjukhuset i Halmstad för vidare vård. Där lindades så småningom benet, vilket skulle hjälpa till i läkningsprocessen, men när lindan så småningom togs av var benet alldeles svart. ”Personalen fick en chock”, skriver kvinnan i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Gemensamt för de båda händelserna är att ingen information har förts in i kvinnans journal. Vid första tillfället, när benet skulle läggas i högläge, beror det skiftbyte och att läkarens anteckningar inte fanns tillgängliga förrän långt senare, uppger sjukhuset. Vid andra tillfället saknas information om lindningen helt och hållet.

ANNONS

IVO skriver i sitt beslut att det inte är säkert att lindningen orsakade problemen, då det är en vedertagen metod. Man kan heller inte med säkerhet säga att det missade högläget har förvärrat skadan.

Säkert är dock att båda sjukhusen har brustit i journalföringen. IVO riktar ingen kritik mot sjukhusen, men påpekar att det måste finnas rutiner för hur patientuppgifter dokumenteras.

ANNONS