Stolt pristagare. Joanna Draus firades med blommor och tårta av arbetskamraterna på Bäckagårds vårdcentral. Bild: Jari Välitalo
Stolt pristagare. Joanna Draus firades med blommor och tårta av arbetskamraterna på Bäckagårds vårdcentral. Bild: Jari Välitalo

Joanna Draus utsedd till årets doktor

En bra doktor ska förstås vara medicinskt kunnig, men Joanna Draus på Bäckagårds vårdcentral parar också detta med empati, värme och omtanke. Nu har hon utsetts till Årets allmänläkare i Halland.

ANNONS
|

– Det här är en jättestor ära, även om jag aldrig funderat på att få ett pris. Det viktigaste är ändå responsen från mina patienter. Det är den som ger kraften att jobba vidare, säger Joanna.

Årets allmänläkare nomineras av kolleger och utses av styrelserna i SFAM Halland (Svensk förening för allmänmedicin) och DLF Halland (Svenska distriktsläkarföreningen). I sin motivering till valet av Joanna Draus lyfter de bland annat hennes förmåga att fånga det väsentliga, samtidigt som hon ser människan bakom patienten.

–Jag träffar ju allt från spädbarn till personer i livets slutskede, och för mig är det alltid viktigt att se helheten. Jag är intresserad av dem jag möter och deras liv, säger hon.

ANNONS

Juryn framhåller också Joannas engagemang som handledare för yngre kolleger.

Vilka råd brukar du ge till unga läkare?

–Att det inte finns någon standardlösning, utan att man får prova sig fram. Det viktigaste i det här jobbet är att tycka om människor och ha en vilja att hjälpa dem.

Joanna Draus kom till Sverige från Polen 2002 och har jobbat på Bäckagårds vårdcentral sedan 2012.

– Alla mina kolleger här skulle förtjäna det här priset, menar hon.

Årets allmänläkare får ett vandringspris i form av en segelbåt, där Joanna Draus är den 16:e läkaren att få sitt namn ingraverat.

ANNONS