Jennie Nilsson (S) redo att ta makten

Hallandsposten har besökt halländska riksdagsledamöter – de flesta på deras arbetsplats i Riksdagshuset. Vi frågade bland annat hur mandatperioden har varit, vilka frågor de har drivit och hur de ska bedriva årets valrörelse. Serien ska publiceras under sommaren och först ut är Jennie Nilsson (S) från Hylte.

ANNONS
|

Jennie Nilsson (S) har tröttnat. Inte på politiken, men på att vara i opposition.

– Alla som kommer hit vill vara med och påverka samhället, säger hon.

Från kommunrådsstolen i Hyltebruk tog Jennie Nilsson 2006 väskan och filofaxen med sig till riksdagen i Stockholm. Samma år som Alliansen tog över makten av Sverige och Socialdemokraterna hamnade i opposition, vilket för Jennie Nilsson är det samma som frustration.

– Jag vill vara med och påverka och göra skillnad. Jag tillhör ett parti som vill ta ansvar, men i dag blir vi nedröstade konsekvent. Det är klart att det är frustrerande. Nackdelarna är uppenbara och jag ser inga fördelar med att vara i opposition.

ANNONS

Med en bakgrund i Kommunal och de fackliga frågorna står jobbfrågan överst på Jennie Nilssons lista.

– Det är en prioritet för partiet och för mig och rymmer en massa saker, från en aktiv näringspolitik till strategiska samverkans- former mellan politik, utbildning och näringsliv för att få utbildningar vi kan bygga ett starkt Sverige på.

Skolfrågorna kommer in tidigt med mindre klasser, bättre yrkesutbildningar inte minst där det råder brist om man ser till behoven ute på arbetsmarknaden.

Tillväxt och jobb är en grund för välfärden som är en annan central fråga.

– Sverige är ett jättebra land att leva och bo i, men det har inte blivit så av en slump. Det är aktiv politik som bygger en stark välfärd för alla. Det gör ont att se hur välfärden spricker och hur en del tycks se ett motsatsförhållande mellan välfärd och tillväxt.

Inte i Jennies värld, där skapar välfärden tillväxten. Barnomsorg som gör att föräldrar kan och vill arbeta och bidra med sin kompetens till samhällets utveckling. Sjukvård för alla som behöver och inte bara för de som har råd att betala för den. En äldre- omsorg för alla på samma sätt efter behov.

– Nu ser vi allt fler, framför allt kvinnor, som går ner i tid eller slutar arbeta i förtid för att ta hand om sina gamla föräldrar. Det är fruktansvärt att inte ha en värdig äldreomsorg som klarar att hantera en växande andel äldre befolkning.

ANNONS

Stämningen i partiet är god och har så varit ett tag. Oppositionsmätningarna stärker när det går bra och ger självförtroende.

– Men vi tar aldrig ut någonting i förväg. Frågor förändras ständigt och över en natt kan det avgöras vad väljarna lägger sin röst på.

Det faktiska gapet i svensk politik handlar om någon enda procent, säger Jennie Nilsson. Så lite avgör om landet får en ny regering.

– Och det måste bli en majoritet för vi kan aldrig regera med hjälp av Sverige- demokraterna.

SD:s intåg i riksdagen har inneburit en ökad osäkerhetsfaktor inför beslut, enligt Jennie Nilsson.

– De märks inte mycket i riksdagen, men att så många ändå kan tänka sig att rösta på ett parti som inte ser alla människor som lika värda är sorgligt. Att vi inte har kommit längre.

Men, säger hon, alla partier måste också vara självkritiska.

– Missnöjet och stödet för SD ökar då klyftorna ökar, arbetslöshet, rädsla för sin egen framtid. Då röstar många på en enkel lösning och inget är enklare än att skylla det som är fel på andra människor.

Alla partier har generellt varit för dåliga på att visa några bra lösningar på samhällsproblemen och på att tala om integration. De flesta svenskar är stolta över att vara ett land som tar ansvar och känner solidaritet och anser att de som kommer kan bidra till utvecklingen.

ANNONS

– Men sedan är vi för dåliga på att ta tillvara på den kunskapen dessa människor har med sig. Vi måste jobba med integration på ett bättre sätt, styrning och morötter, rätt kompetens på rätt plats. Där kan politik göra skillnad.

Största inspirationen för Jennie är människor hon möter i arbetet och vardagen. Och önskan att sitta ännu en mandatperiod är starkare än någonsin.

– Jag kan med de erfarenheter jag har bidra till helheten. Min resa har gått fort från det jag kom in till tunga positioner som normalt tar flera mandatperioder att nå. Yttre omständigheter som ledarbyten har naturligtvis påverkat, men det känns fint att få förtroendet. Jag är stolt och glad för att jag fått vara med och mejsla ut vår jobbpolitik. Stefan Löfven har satt en tydlig agenda kring jobben där vi lyfter näringspolitiken på den politiska dagordningen.

Lusten för uppdraget går inte att ta miste på.

– Det är jätteviktigt att känna lust om man ska göra ett bra jobb. Jag hoppas jag har den självinsikten när det blir dags att sluta. Allt för många sitter för länge utan gnistan. Ska du orka bidra måste du ha lusten för det finns så mycket som håller nere dig. Lusten håller dig uppe. Du måste brinna för det du gör.

ANNONS

Ålder: 42 år.

Bor: Hyltebruk, Stockholm.

Familj: Två barn.

Fritid: Ridning. ”Nu har jag valt att jobba borta mycket så ledig tid vill jag prioritera familj och vänner. Annars läser och reser jag och gör sådant som andra gör när de är lediga”.

Yrke före riksdagsuppdraget: Vårdbiträde, kommunråd i Hylte.

Uppdrag: Ledamot i näringsutskottet,

Mandatperioder: 2

Motioner 2013/14: 54, egna och med andra

Interpellationer 2013/14: 2

Skriftliga frågor 2013/14: 5

Sverige har ett proportionellt valsystem där ett parti får platser i riksdagen i proportion till antalet röster de fick i valet. De 349 ledamöterna i riksdagen röstas fram av 29 olika valkretsar.

Efter att Sverigedemokraterna röstades in som nytt parti 2010 har Sverige åtta partier representerade i riksdagen.

Fördelningen av mandat den senaste perioden har varit Socialdemokraterna 112, Moderaterna 107, Miljöpartiet 25, Folkpartiet, 24, Centerpartiet 23, Sverigedemokraterna 20, Vänsterpartiet 19 och Kristdemokraterna 19.

Halland har tolv representanter i riksdagen.

I senaste valet 2010 var cirka sju miljoner svenskar röstberättigade. Av dessa valde drygt 84 procent att ta sig till en vallokal och lägga sin röst på ett parti. Valdeltagandet är högt i jämförelse med de flesta andra länder.

I år hålls riksdagsvalet den 14 september.

Källa: Sveriges riksdag

ANNONS