Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild - 1

"I dag börjar OS på riktigt, säger vissa"

GP:s Eric Hilmersson plockar ut godbitar från OS förr och i dag.

Dagens måste

I dag börjar OS på riktigt, säger vissa. De har såklart helt fel, men visst är det riktigt häftigt med en ishockeyturnering där de allra bästa deltar. Tre Kronor inleder mot Tjeckien och om jag känner detta landslag rätt så vore en halvdassig insats i dag det allra bästa. För visst går det alltid åt skogen när Sverige spelar drömhockey tidigt i turneringarna?

Ett oavgjort resultat blir perfekt i dag. Säg 2-2.

Dagens svensk

Han ser ut som pappan från tv-serien Alf och tog OS-guld för 20 år sedan. Men på den tiden var Pär Mårts assisterande förbundskapten, idag är han ytterst ansvarig. Mårts har beskrivit hur hans uppgift under den oförglömliga straffläggningen i OS 94 var att hålla Salo lugn, medan Curt Lundmark bestämde vem som skulle ta straffarna. Som bekant slutade det med att Salo tog den sista straffen och fixade guldet till Sverige. 

Dagens nörderi

OS-turneringen i ishockey avgörs på stor rink. Men det borde egentligen heta bred rink, för den europeiska varianten är faktiskt en meter kortare än rinkarna i NHL. OS-rinken är 60 meter lång och 30 meter bred, medan NHL-måtten är 61 gånger 26 meter. Även de tre zonerna skiljer sig åt i Nordamerika och Europa. Här är de tre zonerna lika stora, medan en NHL-rink har en mindre mittzon till förmån för ytterzonerna. Allt för att mer av spelet ska förläggas närmare målen.

Dagens minne

OS-turneringen 2002 var oerhört haussad, och precis som fyra år tidigare var alla NHL-proffsen med. Sverige inledde gruppspelet mot favoriten Kanada och hamnade direkt i underläge 0-1. Sedan exploderade Tre Kronor. Coach Hardy Nilsson hade tagit med sig sin torpedhockey från Djurgården och Kanada hade inget att sätta emot Sveriges snabba spelvändningar. Sverige gjorde fem raka mål, vann med 5-2 och spelstilen bytte namn till "Big Ice". En makalös start på den turnering som sedan skulle sluta med fiasko mot Vitryssland.

MEST LÄST