Hammarkvinnan åtalas för mord

Kvinnan i 50-årsåldern misstänks för att ha dödat sin 73-årig släkting i Kungsbacka. Hon åtalas även för det tumult hon orsakade strax efteråt på E6 där hon efter en kollision ska ha jagat en person med hammare.

ANNONS
|

Under fredagen lämnades åtalet in till Varbergs tingsrätt mot den så kallade "Hammarkvinnan". Totalt åtalas hon för tre brott. Rubriceringarna lyder: mord, ofredande och hemfridsbrott, enligt tingsrättens handlingar.

Kvinnan erkände händelseförloppet under förhör, några veckor in i utredningen. Det är emellertid oklart hur hon ställer sig till anklagelserna nu när åtalet kommit.

– Jag vill inte uttala mig innan jag gått igenom åtalet med min klient, säger kvinnans advokat, Jan Breikss på fredagen.

Fick initialt psykiatrisk vård

Samtliga brott begicks under en karg helgi januari i år. Kvinnan drog till sig uppmärksamhet när hon förstkrockade medtvå bilar på E6 vid Kålleredsmotet. Därefter uppstod bråk mellan bilförarna.I samband med bråket ska kvinnan ha jagat en annan bilförare med en hammare i högsta hugg.

ANNONS

När polisen anlände till platsen omhändertogs kvinnan. Initialtkördes hon till sjukhus för att få psykiatrisk vård.

Två dagar senare hittade polisenen 73-årig kvinna avliden vid sitt hem utanför Kungsbacka. Händelserna kopplades så småningom ihop.

Led av "allvarlig psykisk störning"

Den nu åtalade kvinnan har genomgått två psykiatriska undersökningar.Till en början genomfördes en paragraf 7-undersökning. Det är en liten sinnesundersökning. Därefter genomgick honen stor rättspsykiatrisk undersökning.

I den mindre undersökning var slutsatsen att det fanns skäl att misstänka att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Den visade dessutom att hon troligtvisled av den under undersökningen.

Efter den slutsatsen beslutades det att kvinnan skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. När den avslutatskonstaterade läkaren att kvinnan "begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning" och att hon "vid tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning".

Läkaren menade ävenatt kvinnan "har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång". Läkaren hävdade därför att det finns "medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård".

Styrdes av urkraft

Enligt läkaren finns det dessutom en risk för att hon, på grund av den psykiska störningen, kan återfalla "i brottslighet av allvarligt slag". Under paragraf 7-undersökningen beskrev kvinnan trafikolyckan på E6 som att hon ha haft "en stark upplevelse av att hon var på väg till kärleken och att alla försökte stoppa henne".

ANNONS

Det var hennes egen förklaring till att honagerade så aggressivt mot de andra bilisterna och polisen. Honförtydligade sitt uttalande genomatt förklara att "kärleken" inte behövde vara en person utan mer som en religiös upplevelse.

Dessutom ska honha beskrivit det som en "känsla av styrning utav en urkraft från tidens begynnelse och att hon inte hade kunnat påverka förloppet utan åkte bara med".

Hon berättade också att hon hade "svårigheter att skilja på vad som var dröm och verklighet".

ANNONS