Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild: HP/arkiv
Bild: HP/arkiv

Halmstad tappar på skolranking

Halmstad visar negativ trend på skolranking. För andra sydhalländska kommuner går det desto bättre.

När Lärarförbundet presenterade sin ranking över de bästa skolkommunerna, återfanns fyra halländska kommuner med i topp-100. Följande var Halmstad, Varberg, Falkenberg och Kungsbacka.

För att bli en bättre skolkommun, måste skolorna visa goda resultat inom 13 olika kriterier, däribland elevresultat, lärarlöner och resursunderlag till undervisningen.

Halmstads kommun visar ett resultat, som inte är lika positivt som för ett år sedan. I dag rankas kommunen som den 38:e bästa i landet, det är tio placeringar sämre, än den 28:e plats som Halmstad hamnade på under fjolåret.

För att kommunen ska kunna erbjuda en god utbildning, krävs det också att lärarlönerna är förmånliga, det menar Bernt Olof Bengtsson, ordförande i lärarförbundet i Halmstad. Sett till rankingen över lärarlöner tappar Halmstad drygt hundraplaceringar, bara i år. Numera är kommunen placerad på plats 167, i stället för fjolårets 54:e plats.

– Det är skamligt! Halmstad har en erkänt god ekonomi, men ändå kan vi inte matcha många andra skolkommuners löner, säger Bernt Olof Bengtsson. 

Bernt Olof Bengtsson pekar också på att Halmstad befinner sig i ett bottenträsk, sett till lärarresurser. 

– Halmstad har svårt att rekrytera lärare. Vi ligger inte bra till på den punkten. Det är också en anledning till varför lärarlönerna bör höjas, menar Bernt Olof Bengtsson.

Även Varbergs kommun tappar i rankingen. Fjolårets andra plats, ersätts i år med en nionde plats.

Laholm och Hylte kommun visar i stället upp en positivare trend. I fjol listades Laholm sen den 159:e bästa kommunen, men har nu klättrat upp till plats nummer 128. Hylte avancerar fem placeringar, från plats 274 till 269.

FAKTA: Bästa skolkommunerna i Halland

1. Varberg (9)

2. Kungsbacka (20)

3. Halmstad (38)

4. Falkenberg (39)

5. Laholm (128)

6. Hylte (269)

Siffrorna inom parentes anger placering i Lärarförbundets ranking.

MEST LÄST