Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

I riket får en patient vänta i snitt 60 minuter på en läkarbedömning på akuten, medan hallänningarna får vänta nästlängst i landet – 80 minuter. Men tf verksamhetschef Magnus Romell tycker inte siffrorna ger en rättvisande bild. Bild: Pontus Lundahl/TT
I riket får en patient vänta i snitt 60 minuter på en läkarbedömning på akuten, medan hallänningarna får vänta nästlängst i landet – 80 minuter. Men tf verksamhetschef Magnus Romell tycker inte siffrorna ger en rättvisande bild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Halländska väntetider inte värre än andras

Är det ovanligt långa väntetider på akutmottagningarna i Halland? ”Ja”, om man ska tro Socialstyrelsens senaste statistik. ”Njae”, enligt Magnus Romell, tf verksamhetschef för akutkliniken.

De nya siffrorna visar väntetiderna på samtliga akutmottagningar i Sverige under 2016. Enligt dessa tillbringar en genomsnittlig besökare drygt tre timmar och tjugo minuter på akuten. Halland ligger mitt på rikssnittet, medan exempelvis boende i Kalmar län får lämna mottagningen 50 minuter tidigare.

Siffrorna visar också hur lång tid det tar innan man blir bedömd av en läkare, och det är här som Halland sticker ut. I riket får en patient vänta i snitt 60 minuter på en läkarbedömning, medan hallänningarna får vänta nästlängst i landet – 80 minuter. 

Men Magnus Romell tycker inte siffrorna ger en rättvisande bild.  

– En akutmottagning kan vara organiserad på olika sätt. I Halland bedöms man först av en sjuksköterska, i stället för en läkare, men det syns inte i statistiken. Att man bedöms snabbt av en läkare behöver inte innebära att man får snabbare behandling, säger han.

Romell håller med om att väntetiderna på akuten är långa, men menar att väntan måste sättas i ett sammanhang.

– Vi är väldigt bra på att ta hand om de som behöver omedelbar hjälp, men statistiken omfattar alla som söker till akuten, oavsett orsak. 

– Att man tillbringar längre tid på akuten speglar också att vi numera gör mer på plats. Ofta kan vi färdigbehandla patienterna så att de kan åka hem och slipper bli inlagda på sjukhuset. Och ibland behövs tid för observation och då är det en bra väntan, säger han.

Samtidigt pågår ett arbete för att korta väntetiderna:

– Men det är många faktorer som påverkar. Bristen på vårdplatser är en del, tillgängligheten till vårdcentralerna en annan. Sjuksköterskebristen är också ett bekymmer, men vi jobbar hela tiden med de här frågorna, säger Magnus Romell.

Socialstyrelsens statistik gäller 2016. Har väntetiderna i Halland blivit kortare under 2017?

– Nej, tyvärr inte, men den totala väntetiden är betydligt kortare i Halmstad än i Varberg.

MEST LÄST