Halländsk kvinna i centrum av smuggelhärva

En kvinna i Falkenbergs kommun misstänks ha smugglat in ett stort antal hundar i landet under året. Men verksamheten är svår att komma åt. Nu varnar länsveterinären blivande valpköpare.

ANNONS
|

Naiva köpare på en stor marknad har gjort hundsmuggling lukrativt. Gatuhundarna räcker inte längre till och i östeuropeiska länder växer det nu fram hundfabriker för att möta efterfrågan av valpkullar eller dräktiga tikar. Hundarna säljs sedan i Sverige och lämnar ofta köparna med en rad problem, sjukdomar och oklar vaccinationsstatus.

– Det är otroliga pengar i det här. Enligt tullen är hundar nu trea i smugglingstoppen, efter knark och vapen. Säljarna kan tjäna 85 000 kronor på en enda resa, säger Viveca Eriksson, länsveterinär på länsstyrelsen som är frustrerad.

– Köparna köper verkligen grisen i säcken men betalar lika mycket eller mer än för en svenskfödd valp med hälsodeklaration och stamtavla. Jag kan inte förstå det, säger hon.

ANNONS

I somras fickLänsstyrelsen i Halland informationen att en kvinna i Falkenbergs kommun skulle ha smugglat in ett stort antal hundar i landet utan tillstånd. Knutna till kvinnans verksamhet fanns andra personer utspridda över landet. Några av kvinnans sedermera besvikna och lurade kunder vände sig efter köpet till myndigheterna. "Så här enkelt får det inte vara att ta in hundar, förfalska dokument eller dupera människor", skrev en av kvinnans före detta kunder i en anmälan till länsstyrelsen.

– Hon har inte anmält hundarna i tullen utan bara tagit in dem i landet. Tullen är ju inte alltid bemannad. Exakt hur många hundar det handlar om vet vi faktiskt inte, säger Viveca Eriksson som ändå utgår ifrån att det rör sig om minst ett 30-tal hundar, kanske betydligt fler.

För länsstyrelsenbedyrade kvinnan i somras att hon inte längre importerade hundar och därför inte behövde något tillstånd för införsel enligt djurskyddslagen. Men verksamheten, ska ha fortsatt, enligt ytterligare en anmälan som nyligen lämnades in mot kvinnan. Informationen har länsstyrelsen skickat vidare till Tullverket i omgångar. Tullverket hänvisar dock till förundersökningssekretess och vill inte berätta huruvida kvinnan utreds eller inte.

Under året har flera fall av hundsmuggling med Hallandskoppling uppmärksammats. Myndigheterna befarar dock att det som kommit fram bara är toppen av ett isberg. I våras stoppades ett halländskt par med åtta bulldogvalpar i bilen av tullen i Helsingborg. Hundarna saknade ID-chip och avlivades efter beslut av Jordbruksverket. Vid en husrannsakan hos det halländska paret hittades ytterligare 25 hundar.

ANNONS

Insmugglade hundarkan få stora problem som visar sig först i efterhand. Inte sällan har hundarna sjukdomar som är ovanliga i Sverige vilket medför höga veterinärkostnader. För varje olagligt införd hund ökar också riskerna för rabiessmitta och dvärgbandmask – två sjukdomar som kan vara dödliga även för människor.

– Folk borde vara mer aktsamma. Rabies kan bryta ut efter ett år. Det är ju hundar som de tar direkt in i familjen, som sitter i soffan och leker med barnen, säger länsveterinär Viveca Eriksson.

Alla hundar somförs in i landet ska anmälas i tullen. Där kontrolleras EU-pass och ID-chip. Men efter de senaste årens beslag och iakttagelser drar Tullverket slutsatsen att det enkelt går att få tag i både chip och falska EU-pass i utlandet. En vanlig metod är att chippen tejpas fast under hundens halsband. Väl i Sverige kan hundarna registreras med svenska chip och smugglaren sälja dem som svenskfödda.

– Ska man köpa en hund så måste man ta reda på mer om bakgrunden och helst bör man köpa en hund med en stamtavla av en registrerad kennel, säger Viveka Eriksson.

Kan tjäna 20 000 kronor per smuggelhund

  • Jordbruksverket räknar med uppemot 500 avslöjade smuggelhundar när året summeras. Det är en kraftig ökning mot fjolårets drygt 350 insmugglade valpar.
  • De flesta valpar smugglas in via Malmö, Helsingborg, Ystad och Trelleborg.
  • Smugglarna kan tjäna 15 000-20 000 kronor på en enda hund.
  • Populära raser är fransk bulldog, engelsk bulldog, mops, bichon frisé, malteser och rottweiler.
  • Olovligt införda hundar är ofta varken vaccinerade eller avmaskade på ett korrekt sätt. Rabies eller dvärgbandmask är potentiellt dödliga sjukdomar som även kan smitta människor.
  • Mer information och checklistor för hur man som köpare kan undvika att bli lurad finns bland annat på Jordbruksverkets hemsida.

Källa: Jordbruksverket, Tullkriminalen, Länsstyrelsen

ANNONS