<strong>Län med många djur</strong> Hästar i Halland drabbas hårdare än andra län av kvarka. I länet finns en stor omsättning av hästar, vilka byter ägare eller deltar i tävlingar. Det i sin tur ökar risken för spridning av sjukdomen. Hästarna på bilden är dock fotograferade i ett annat sammanhang.
Län med många djur Hästar i Halland drabbas hårdare än andra län av kvarka. I länet finns en stor omsättning av hästar, vilka byter ägare eller deltar i tävlingar. Det i sin tur ökar risken för spridning av sjukdomen. Hästarna på bilden är dock fotograferade i ett annat sammanhang.

Hästhosta är ett stort problem för Halland

I höst startar länsstyrelsen i Halland en kampanj mot kvarka - populärt kallat hästhosta.

ANNONS
|

- Vi tror att det behövs mer kunskap hos hästägarna om kvarka och om smittoriskerna som följer med att man reser mycket med sina hästar, säger Linda Rick, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

Det hålls två stycken informationsmöten i slutet av oktober, ett i Halmstad och ett i Varberg, med inbjudna ägare av hästar och stall. På sikt hoppas också länsveterinärerna att tillgodogöra sig kunskap om bekämpning av kvarka som framför allt görs i England.

Halland är det län i Sverige som oftast drabbas av enstaka kvarkautbrott. Hittills i år har 12 fall av kvarka registrerats i Halland av länsstyrelsen. Under hela 2016 var det 14 fall.

ANNONS

- Det är en hög siffra, mot att det årligen brukar handlaom femtio fall över hela landet, säger Viveca Eriksson, länsveterinär i Halland.

Att Halland ligger högt är inte så konstigt, menar hon, med tanke på att det är ett hästlän.

- Det transporteras också mycket hästar genom Halland och det importeras hästar via länet. Det är vid såna tillfällen som smittspridning ofta kan ske.

Linda Rick tillägger att den stora mängd hästtävlingar som genomförs i länet kan ha betydelse och även att många ryttare och hästar på elitnivå har sin hemvist i Halland.

- De åker på tävlingar både inom Sverige och utomlands.

Det är just när hästar från håll kommer i kontakt med varandra som smittan sprids. Inte bara direkt från häst till häst, utan också genom att samma redskap och boxar används för flera djur.

Att ha hästar i samma hage som nyss en häst med smitta, kan också föra sjukdomen vidare. Det är en kunskap, vilken Linda Rick pekar på, som kanske inte alla i hästägare har tagit till sig.

En annan faktor är inkubationstiden för kvarka.

- När man tar en ny häst till ett stall bör man hålla den åtskild från övriga hästar i tre veckor. Det kan ta den tiden innan sjukdomen visar sig. Det är inte alltid hästägarna väntar den tiden, säger Linda Rick.

ANNONS

En tredje faktor, enligt Linda Rick, är att det i Sverige ses som "skämmigt" att drabbas av kvarka och att man därför inte pratar så mycket om det eller informerar varandra, hästägare emellan.

Fakta: Kvarka - "hästhosta"

  • Kvarka är en sjukdom som sprids av bakterier och som visar sig på hästar med feber, näsflöde och svullna lymfknutor. Hästarna kan också få svårt att andas. Vissa hästar kan få lindrigare symptom, andra svårare; den kan innebära ett lidande för djuren men är i regel inte dödlig.
  • Sjukdomen är anmälningspliktig, drabbade hästar måste hållas isolerade och det ställs krav på tvätt och hygien för den som hanterar den sjuka hästen.
  • I Sverige handlardet i snitt 50 utbrott varje år; till ett utbrott kan ofta räknas flera hästar i ett och samma stall.
ANNONS