Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/29
ANNONS ▼

Här är de mest skuldsatta unga i södra Halland

De är unga, har ofta en icke-fysisk relation till pengar och är övervägande män.

Totalt 639 unga vuxna i Halland, mellan 18 och 25 år, finns med i Kronofogdens skuldregister. De är skyldiga sammanlagt knappt 11 miljoner kronor. 

Det börjar ofta smått - kanske kan man inte betala mobilräkningen eller TV-licensen i tid, kanske har man fått parkeringsböter man inte kan betala. 

– Det är också mer brottsrelaterade skulder hos unga. Det handlar om böter eller skadegörelse, vilket också förklarar varför männen är överrepresenterade. Det är en återspegling av samhället, och ser egentligen likadan ut i alla åldrar, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden. 

Därefter får man en betalningsanmärkning och flaggas hos kreditupplysningsföretaget. Sedan börjar problemen hopa sig.

– Man får svårigheter att ta lån från banken, och för att inte tala om att hyra lägenhet. Så kommer det in aktörer som är lite mer tillåtande men också tar mycket mer betalt. Någonstans där drar en ond cirkel igång, säger Krantz. 

Sedan 2012 har dock både antalet skuldsatta unga i Halland och den totala summan minskat något för varje år. Johan Krantz förklarar det med en satsning på förebyggande åtgärder som startar redan i skolan.

– Ingen föds med kunskapen om privatekonomi. Man får det antingen genom skolan eller från sina föräldrar. En kombination där emellan är väldigt viktig.

Utmaningen är ett konsumtionssamhälle som allt mer digitaliseras. När man inte längre handskas med pengar rent fysiskt är det också svårare hålla ett sunt konsekvenstänk.

– Det första betalningsalternativet man möts av på nätet är faktura. Det skjuter över problemet på en annan dag, vilket är en annan typ av ond cirkel, säger Krantz. 

MEST LÄST