Granskning avslöjade 21 vårdanställda utan legitimation

21 regionanställda visade sig sakna yrkeslegitimation när Region Hallands revisorer gjorde en granskning. Tre av dem, en läkare och två sjuksköterskor, har nu tagits ur tjänst.

ANNONS
|

–De är kvar inom regionen, men har fått uppgifter som de har formell kompetens för. Sjuksköterskorna arbetar tills vidare som undersköterskor, säger Cristine Karlsson, personaldirektör på Region Halland.

Regionens revisorer genomför regelbundet granskningar inom olika områden. Den här gången ville man undersöka rutinerna för kontroll av yrkeslegitimation när regionen anställer eller hyr in personal.

I samband med granskningen bad man Socialstyrelsen att kontrollera samtliga 3 803 sjuksköterskor och läkare i regionen. Samma sak gjordes med de 231 läkare och sjuksköterskor som hyrts in de senaste åtta månaderna.

Svaret blev något överraskande: 21 av dessa personer fanns inte med i Socialstyrelsens register över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

ANNONS

Revisorerna gjorde därefter en manuell kontroll och kom fram till att det fanns en godtagbar förklaring för 13 av dem. Flertalet var sjuksköterskestudenter som erbjudits anställning i väntan på sin legitimation.

De återstående åtta väcker dock revisorernas kritik. En person arbetade vid kontrollen som ST-läkare, och två som sjuksköterskor, trots att de saknade legitimation.

De sista fem var kodade som sjuksköterskor i regionens personalsystem, men hade andra arbetsuppgifter. En av dem var inhyrd och övriga anställda hos regionen.

–Vi är jättetacksamma att revisorerna hittade det här och har tagit hand om dessa fall, säger Cristine Karlsson.

Sedan 2014 ligger det administrativa ansvaret för regionens rekryteringar samlat hos en serviceavdelning och inkluderar kontroll av legitimation. När Region Halland hyr personal är det däremot bemanningsföretaget som ansvarar för att kontrollen sker.

Revisorerna är nöjda med att det finns tydliga rutiner, men menar att regionen även borde göra kontroller bakåt i tiden av redan anställd personal. ”Då hade ovan nämnda fall kunnat upptäckas och åtgärdas tidigare", skriver revisorerna i sin rapport.

De konstaterar vidare att det är ”klart otillfredsställande” att det funnits tre personer som arbetat i legitimationsyrken utan att kunna uppvisa legitimation. Att ytterligare fem personer var kodade inom legitimationsyrken, utan att ha legitimation, bedömer man också som en risk.

ANNONS

– De som hittades anställdes innan vi samlade hanteringen av rekryteringsprocessen. En slutsats blir därför att vi nu fått en högre kvalitet, säger Cristine Karlsson.

Revisorerna uppmanar regionpolitikerna att se till att det finns giltiga legitimationer för samtliga legitimerade yrkesgrupper och vill också veta vilka åtgärder som kommer att vidtas för att säkerställa detta.

Fakta: Granskningen av yrkeslegitimation

Inom hälso- och sjukvården finns 21 yrkestitlar som bara får användas av den som fått en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Exempel på sådana yrkestitlar är psykolog, sjukgymnast och tandläkare.

Revisorerna fokuserade i sin granskning på läkare och sjuksköterskor. Vid kontrolltillfället var 3 803 sjuksköterskor och läkare anställda inom Region Halland och ytterligare 231 hade hyrts in av bemanningsföretag.

21 av dessa visade sig inte finnas med i Socialstyrelsen register. Tre av dem arbetade vid kontrollen som läkare och sjuksköterskor, utan att ha legitimation.

Den som olovligen använder en skyddad yrkestitel kan dömas till böter och verksamheten kan bli föremål för föreläggande eller förbud.

ANNONS